2015. október 7., szerda

Art market 1.

Talán nem érezzük, de az Art market budapesti művészeti vásár döntő jelentőségűvé kezd válni a szememben. Mindaz, amiről beszélek évek óta ebben a blogban, az itt megtestesül. Az előző években nem mindig lelkesedtem érte, hiszen ha minden rendben van a galériákkal, akkor az Art Market valóban lehet egyfajta gyenge pótlék, azonban most más a helyzet.
Tehát az alapoktól kezdve: ez egy művészeti vásár, nemzetközi, idén a balkán régió volt a téma (ez a tematizálás jó dolog, már a párizsiaknak is bejött). De ami a legfontosabb: itt a piac diktál, semmiféle fekete györgy nem jöhet (és nem is jött), ez a szakma rendezvénye. Rángathatják naphosszat a Műcsarnokot meg a Vigadót, a művészeik ide nem kerülnek be, mert nem elég jók. A valódi művészeti életben ugyanis nem az számit, hogy kinek vagy a kicsodája, hanem hogy mit csinálsz. És bár lehet mondani, hogy a pénz sem minden, ami igaz, de mondjuk Bernar Venet-re azért nem lehet azt mondani, hogy kutyaütő lenne - én személyesen is találkoztam vele. Ráadásul itt senki sem mondja meg másról, hogy ki milyen jó, egyszerűen ott vannak a művek kirakva és mindenki eldöntheti magának.
Annyit azért zárójelben megjegyeznék, hogy még tart a válság, a galériák főként a biztos neveket hozták el, Kerekest, Kornisst, igazán progressziv vonulatot keveset láttam, és azt is főként a tét nélkül (mármint úgysem adnak el) horvát galériáknál láttam. Azért jó volt látni pl. az Erdész galéria kiváló kinálatát, ami bárhol a világban feltűnést keltett volna, az Acb remek anyagát, vagy éppen a Várfok egyenletes szintjét - hopp, egy Rozsda Endre kép, nem semmi..
Volt pl. két Erdély Miklós kép, annyiszor irtam már, hogy nem elég baráti beszélgetéseken elejteni, hogy mekkora arc volt..és imám meghallgatásra talált. Kár, hogy a kirakott két kép pont nem jellemezte őt egyáltalán, de mindegy.
Jó, hogy van külön fotós szekció is, egyrészt fontos, másrészt sok jó kép van ott is, sőt, talán nemzetközileg még ismertebbek is, mint a festmények, persze nem verseny ez.
A lényeg, hogy ez egy igazi ünnep, és még vissza fogok térni a témára, talán holnap.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése