2016. június 9., csütörtök

Barta Zsolt az Artphoto galériában

Barta Zsolt mostanában eltűnt. Mostanában keveset lehetett hallani róla, és akkor is leginkább Kerekes Gábor barátja kapcsán. Az Art Marketen elég szép válogatást mutatott bea nemrég elhunyt Kerekestől, és elmondása szerint az anyagot Brüsszelbe, Londonba is kivitték. Kerekes valóban egyike azoknak a kevés neveknek, akiket kint is ismernek, de Barta Zsoltot is ide soroltuk. Még annyit tudtam róla, hogy az amúgy teljesen láthatatlan, és sajnos vitázásoktól teli fotószövetségben végzi láthatatlan munkáját. De most kibújt egy picit a nyilvánosság felé.
Amúgy meggyőződésem, hogy a Barta Zsolt szintű fotósoknak a Műcsarnokban vagy a Ludwigban kéne kiállitaniuk. Már eleve a Kódex anyagot is nagyon régen láttam, pedig szivesen nézném még. Aztán ott van a Csarnok anyaga, aminek a bemutatója a Mai Manó házban volt, és egy picit talán Benkő Imrés sorozat, de jó értelemben. Ott van az X-kód, de nem fogom minden anyagát felsorolni. Most az Artphoto-ban, ami pont a hozzá hasonló, már befutott, közép (vagy öregebb..) generációs fotósoknak ad helyet, és egy lehetetlenül kicsi tér, új anyagából láthatunk piciny mintát. Azért mondom ezt, mert az a hmm, szoba?, lyuk?, ahol a képek vannak, máshol esetleg előszobának lenne jó, ezek a képek (is) nagyobb térben tudnának igazán érvényesülni. De egy előnye is van ennek: intim kapcsolatba kerülünk a képekkel, akár akarjuk akár nem.
A képek pedig nehezen megnyiló, gondolkodtató képek. Láthatóan a Csarnok sorozaton alapulnak, de intimebbek, és elszakadnak a valóság ábrázolásától. Végre nem keressük, hogy melyik ablak, melyik gerenda tartozik a látványhoz, és kicsit filozófikus hangulatba kerülünk. Ha Barta Zsolt gitáros lenne, egy hintaszékben játszana lassú, meditativ bluest, a képek legalábbis nekem egy mélázó, töprengő alakot vizionálnak, aki túl minden nagyotmondáson, extremitáson, hangosan gondolkodik.
Épp ettől lesz nehezen befogadható az anyag, viszont óriási megkönnyebbülés végre szakmáról beszélgetni, végre újra képekről gondolkodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése