2017. június 28., szerda

BBC fake or fortune: Van Meegeren

Irtam már erről a tv sorozatról, de sosem árt felidézni a jó dolgokat, pláne ha ennyire különleges résszel találkozom. A fake or fortune sorozat arról szól, hogy egy galériás és egy műsorvezető  érdekes képek hátterének megy utána, és a film végére bebizonyitják, hogy az adott kép eredeti-e vagy hamisitvány.
Több minden miatt is telitalálat a műsor. Egyrészt minden alkalommal rávilágitanak, hogy a piacon lévő képeknek legalább a fele hamisitvány, másrészt azzal, hogy végigveszik minden egyes kép történetét, kémiai elemzésnek vetik alá, azt is megtanitják, hogy milyen árulkodó jelek vannak egy hamisitványon. Senki nem lesz tőle szakértő, de elvet egy jó adag kételyt, ami bizony jól jön akkor, ha a néző esetleg valóban, szemtől szembe találkozik egy képpel.
A Van Meegeren kép különösen izgalmas, mert ezúttal egy jól ismert holland hamisitó képét vizsgálják. Egy intézményben lógó, valószinüleg a hamisitó által festett képet néznek, és ennek kapcsán végigveszik, hogy miként lehet egy 17. századi képet hamisitani. Talán furcsa, de még van olyan bolt, ahol olyan alapanyagokat lehet venni, amik akkor voltak, és néhány régi vászon is elérhető. Ember legyen a talpán aki egyértelműt mond, hiszen ha a kémiai elemzés rendben van, akkor azt legtöbbször el szokták fogadni. De nem most, amikor rekonstruálják a hamisitó műtermét, festékeit, és ennek alapján nézik az összetételeket. Még egy igazi hamisitót is találnak, aki vállalja, hogy a régi anyagokkal a kamerák előtt fest egy hamisitványt. És közben látványos, követhető a történet, és egyre csak azon jár az eszünk, hogy a hamisitóknak néha milyen könnyű dolguk van a hiszékeny emberekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése