2017. július 8., szombat

Az El Kazovszkij katalógus

Már régebben megvettem az igen drága könyvet, de mivel csak akkor irok róla, ha már elolvastam, egészen mostanáig vártam a bemutatással. Ez a könyv legalább megérdemli, hogy komolyabban elmerüljünk benne.
Érdekes, hogy amikor mondjuk az Artforum-ban olvashatunk genderproblémákról a 70-es években cimmel tanulmányt, az érdekes, de lehet akár vicces is, főleg ha mondjuk a feminizmus hasonló kori munkáihoz, tányércsapkodáshoz és főzőkanál zenéjéhez hasonlitjuk, ugyanakkor a hippimozgalom, a punk, és tulajdonképpen ezekkel az emberekkel még lehet találkozni is, szóval ez a fajta olvasat mentes a poros akademizmustól, akár azon az áron is, hogy vállalja, hogy az art brut, vagyis az esztétikai szépséget elvető irányhoz csatolják a műveket. Pedig Niki de Saint Phalle szobrain nem hiányolja senki a gendertéma felvetését, El Kazovszkij kapcsán mégis rengetegszer megjelent már, hogy nem kapcsolódik eléggé a művészettörténethez.
Lazuljunk. Itt van egy Oroszországban született nő, aki egészen kiskora óta tudja, hogy ő férfi, és ennek megfelelően viselkedik. A konfliktusnak nem sok köze van Munkácsy Ásitó inasához vagy Vaszary műveihez. Ugyanakkor maga El Kazovszkij is, bár főként képeket alkot, a Dzsan panoptikummal a szinház, performansz útjára lép, mint akkoriban sokan, Erdélytől Hajas-ig.
A magam részéről azt gondolom, hogy érvényes képi világot látunk. Miért, FeLugossy kapcsán talán el kéne titkolni a zenei ténykedéseit? Inkább a zárt szobában alkotó művészkép szorul megreformálásra..
Szép kiállású, komoly katalógus ez. És szinte biztos vagyok benne, hogy fogunk még beszélni róla.

1 megjegyzés:

  1. Hát a könyv jól néz ki innen 1000 km-ről. Csekély hány forint. Art brut. Ezek a kategóriák, édes Istenem. Persze a művészettörténészeknek is kell valami elfoglaltság. És hát igen, akkor mindenki performanszozott. Ma meg mindenki installál meg videózik- Na meg a gender. Az öt top téma közt van, ami nagyon fut. Szimpatikus, amikor valaki futhatna (futhatott volna) vele, de nem teszi (tette).

    VálaszTörlés