2017. szeptember 14., csütörtök

Dune Varella

Amikor ehhez a kiállitáshoz jutottam, már azt gondoltam, Arles-ban kizárólag templomok és római kori emlékek vannak. A belvárosban, egymás mellett ott a szinház félkörives karéja és a kolosszeum óriási körive. Talán 100 métert sem kell sétálni, és egy tágas udvarba jutunk, ahol pompás paloták és egy újabb templom vár, kerengővel, udvarral, csodás lépcsőkkel. Még el se jutottam a kiállitásig, de már le vagyok nyűgözve.
Egy videó fogad a bejáratnál, melyen látjuk, hogy készültek a képek, és bizony szükséges is ez a bemutatás, mert roppant igényes anyagot láthatunk. A Bmw szponzorálta képek a legnemesebb anyagokból, leggondosabb előkészitéssel készültek. A Dune által használt műterem bizony minden igényt kielégit, most már csak az a kérdés, hogy az elkészült képek mit mutatnak.
Dune nem próbálta meg újból kitalálni a spanyolviaszt, inkább hommage-okat készitett. A számára kedves festők művei alapján készitett el egy nagyon hasonló képet, ami azért inkább reflektál az eredetire, mintsem másolja. Finom munkák.
Kicsit hátrébb Palmyra feldolgozását láthatjuk. Dune odautazott a helyszinre, dokumentált, majd Niki de Saint Phalle stilusában rögtön szét is roncsolta a képeket, hisz tudjuk mi történt. A rombolás azonban nála nagyon finom, nem a mű egésze ellen ható, inkább csak egy új szinfoltként azokat új szinnel gazdagitó részlet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése