2019. május 26., vasárnap

Bajban a József Attila Kör

Felmerülhet a kérdés, hogy miért foglalkozok egy irószervezettel, de az biztos, hogy a Jak többet érdemelne, mint amilyen helyzetbe csúszott. Az egykor patinás szervezet célja az lenne, hogy fiatal irókat tegyen ismertté. Ehhez felolvasásokat, programokat, fesztiválokat szervez, könyveket ad ki. Csakhogy már egy ideje nagyon durván csökkennek a pénzügyi lehetőségei. A tizenmilliós állami támogatás szép lassan párszázezerre olvadt, ami nyilvánvalóan lehetetlen helyzetbe hozta a szervezetet, miközben az mma és más értéktelen politikai szervezeteknek dobálják a milliókat, milliárdokat.
Sajnos az is igaz, hogy az utóbbi időben a Jak is sokat tett a saját sorsának rontásáért. Úgy tűnik, olyan vezetősége volt, akik nem foglalkoztak kellőképpen a számlák adminisztrálásával, pedig egy közhasznú szervezetnél ez igencsak sarkallatos kérdés. Sajnos sokkal jobban oda kellett volna figyelni a pénzügyi mozgásokra, pont az egyre szűkülő lehetőségek miatt.
Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a 2018-as évre nem lesz, vagy nagyon késve készül el a támogatás elszámolása, amit nyilvánvalóan a vezetőség számlájára kell irnunk. Azonban jegyezzük meg azt is, hogy miközben mondjuk a Fotóművészek szövetségénél minden adminisztráció jól megy, eközben semmilyen aktivitás nem történik, vagyis a számlákat jól kezelik, csak éppen nem történik semmi. A Jak-nál nem ez volt a helyzet, nagyon sok program volt, aki odafigyelt, tájékozódhatott.
A friss Magyar Narancsban két oldalas cikk jelent meg a Jak-ról, kész tényként állitva, hogy a szervezet megszűnik. Ennek az az előzménye, hogy az origo-ban több lejárató cikk is megjelent a Jak-ról, ahol balliberálisnak bélyegezték meg a szervezetet. Az valóban probléma lesz, ha nem tudják összehozni a 2018-as évelszámolását, miközben az elnök lemondott, és senki sem jelentkezik a posztjára.
Egy kicsit azért én még reménykedek abban, hogy tovább tud élni a szervezet, amely rengeteg fiatal irónak adott lehetőséget, de meg kell jegyeznem, hogy az FKSE (Fiatal Képzőművészek..) és gyakorlatilag mindenki, aki nem nyiltan jobboldali -márpedig politikai nézet iróknál nem éppen szakmai értékmérő- szenved attól, hogy fogynak a lehetőségekk, nem csak az állami támogatás, hanem az emberekhez is egyre nehezebb eljutni..Talán egy Insta fiók marad a Jak-ból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése