2019. május 24., péntek

Könyvajánló: Nemes Péter: Amerigo

Az év legnagyobb durranása nálam ez a könyv. Csodálatos! Lássuk csak, milyen könyvekkel tudom összevetni: Kassák Egy ember élete, Marina Abramovics The artist is present, Tót Endre: Örülök, ha...
Nemes Péter fogta, és valahogyan megszerezte Amerigo saját kezüleg irt naplóit, és abból hozott össze egy könyvet. Hát, láttunk már ilyet, és ez a módszer nem sok jót igér. Mint mikor Prince-nek vagy Michael Jacksonnak halála után még megjelenik egy lemeze, de emlithetném Vonnegutot is, akinek szerintem a meg nem irt szövegeit is kiadták már...
Ki hitte volna, de ez a könyv szellemes, jól olvasható,humoros, intellektuális szöveg. És persze nem akármilyen élet van mögötte. Capa könyvénél éreztem leginkább, hogy itt most előre megfontolt szándékkal elkövetett nagyotmondás történik, ami persze jól illik Capa karakteréhez. Amerigo szintén nem megy a szomszédba egy kis önfényezésért, de talán úgy, mint Faludy-nak, neki is jól áll ez a karakter. Élvezettel merülünk el a szövegben, az életében, és az, hogy ir a hires emberekkel való kapcsolatáról, dicséretekről, csak hitelesebbé teszi. Pláne, hogy ezeket nem nagyotmondással, hanem egyszerű tényként vezeti fel, nem kérkedik velük.
Van egy elméletem. Az a generáció, aki még nem került igazán kapcsolatba a számitógéppel, a csettel és a facebook-kal, egyszerűen azért tud jobban irni, mert ráérősen nekiülnek, és leirják a gondolataikat, nem aprózodnak el a mindenáron reagálás gyötrelmeiben, egyszerűen kedvesen elkezdik a mondókájukat, és kényelmesen, sok humorral és még több öniróniával beszélnek magukról.
Ez a könyv fantasztikus, s bár elhiszem, hogy nem kevés szerkesztői munkát is igényelt, mégis beszippant az első percben, és látom a belerakott munkát abban is, hogy amikor Toth Imre (Amerigo eredeti neve) beszél egy szoborról, rögtön látjuk is azt, jó minőségben ráadásul.
De mégis, elsősorban az irodalmi szépsége tetszik ennek a szövegnek, márpedig Amerigo ugyebár szobrász, de ilyenkor ismételten kiderül, hogy csak tehetség van, nem pedig kötött műfajok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése