2019. november 10., vasárnap

Könyvajánló: Leopold Bloom planetoida

Egész évben ott csücsült ez a könyv az elolvasandók polcon, de annyira abszurd az egész, hogy elő se mertem venni. Most előkerült, amikor egy másik könyvet akartam odarakni, és egyszerre nem értettem, hogy miért került ez a könyv hozzám. Aztán persze beugrott, hogy Klaniczay Júliától kaptam az Artpool-tól.
James Joyce egyszerre imádott és átkozott könyve, az Ulysses nem könnyű olvasmány. Már előre elnézést kérek, de olyan, mint egy bespeedezett népszerű csaj: ide-oda csapong, nincs történet, nincs semmi, csak a csapongás, pletykázás, és minden 3. oldalon van egy mondat, ami továbblenditi az eseményeket. Namost, ennek a regénynek főszereplője (vagyis szerintem nincs olyan a könyvben, de mindegy) Leopold Bloom, aki a könyv szerint Szombathelyről származik. És akkor mi van, mondhatnánk, de 1995-2004-ig mégis minden évben megemlékeztek Lepold Bloom elképzelt szülinapjáról. Ebben az időszakban jelentős számú képzőművész volt a városban, ezért elinditottak egy újságot is, ami viszont titkos volt, 75 példányban készült, és leginkább a benne szereplő képzőművészek irtak/festettek bele és kaptak az újságból. Ennek a dokumentálása ez a könyv, valamint Joyce-hoz visszautalva még mindenféle utazásokra is sor került.
Láthatjuk ezen felül a művészek egymásnak küldött képeslapjait, utiképeket és rendezvények, koncertek dokumentációját, egyszóval mindent, amit össze lehet szedni a témában.
Na igen, ez a történet feltétlenül az Artpool és Tót Endre munksságához illeszkedik..A lényeg talán az, hogy újságot csinálni jó, együtt alkotni jó, és ha ebből még egy könyv is kijön, az külön öröm. Az Ulysses megmaradhat kerettörténetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése