2017. május 27., szombat

Hová tűnt Dan Perjovschi?

Ó, még 8 millió nevet hozhatnék, de hogyan is lehetne elfelejteni valakit, aki ezt rajzolta:
Az egyébként román származású művészt én Prágában csiptem el, mikor egy olyan galériában, ahol lehetett Artforum-ot böngészni, krétával apró táblákra rajzolta már akkor is vicces ábráit. Csak nem mertem venni, mert a krétát a tábláról egy mozdulat letörölni, és akkor fuccs az egésznek.
Hogy hova tűnt hősünk? Hát pont ez az! A new york-i Momába!
Na erre mondják, hogy hoppá! De bárhogyan nézem, ez inkább egy természetes következménye az ő tehetségének. Máig kedvenc képem tőle az, amikor egy fickó bemegy egy plázába, hogy banánt akar venni, majd kijön tele kocsival, és a fejéhez kap, hogy elfelejtette a banánt..Ez leirva igy talán nem olyan vicces, de képben elmesélve nagyon is az. Mint ahogy a felső ábra is elmesélve igy fest valahogy: én vagyok a legkisebb..
Szerencsére Perjovschi évek óta ugyanazt csinálja: kap egy múzeumban egy fehér falat, lehetőleg minél nagyobbat, és telerajzolja politikailag egyáltalán nem korrekt képeivel. És ugyanezt csinálja most a világ leghiresebb múzeumában, vagyis mondhatjuk, hogy a csúcsra jutott. És az anyagot szemlélve (csak neten), ez bizony ütős anyag. Nem félt beszólni az amerikaiaknak sok-sok ábrán, és nem csak olyan lényegtelen kérdésekben, mint az autóméret. Előkerül itt a mexikói fal, az amcsi tankok a világ elcseszett pontjain, a kiotói egyezmény, szóval nem csak afféle szójátékok, bár azok is akadnak.
Nem tudok jobbat mondani, aki arra jár, nézze meg! Aki nem, annak egy link: https://www.moma.org/d/pdfs/W1siZiIsIjIwMTYvMDcvMDEvcTA2NmZueG9zX1Byb2plY3RzODVuZXdzcGFwZXIucGRmIl1d/Projects85newspaper.pdf?sha=b6bc6acc5a59d8b6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése