2015. május 9., szombat

A Városliget megmenekül

Nem változott a véleményem azóta, amióta kitalálták ezt az őrületet, miszerint a város jóformán egyetlen nagy zöldfelületébe kéne óriás kockákat bezsuppantani, tiszta röhej, hogy milyen indokokkal próbálták megmagyarázni, hogy ez jó lesz nekünk. Csakhogy Baán László nem Fekete György, ez most végképp kiderült, hanem csak egy szerencsétlen lúzer.
Történt ugyanis, hogy kedves emberünk röpke 200 milliárdért szeretett volna nekünk hipermodern múzeumokat rittyenteni, na ja, ennyiből - vagy végülis nem tudni mennyiből, mert röpködnek a milliárdok ahogy szoktak - én is tudok nagyot álmodni. A vicc az, hogy majdnem sikerült is neki Európában éreznie magát, csak aztán felébredt, és bilibe lógott a keze.
A kárörvendésem alapja az, hogy a kormányzat hirtelen nem találja azt a röpte 200 milliárdot (na ja, én se a pénztárcámban), és a fránya eu is azt mondja, hogy épitsétek, mi ugyan pénzt nem adunk. Vagyis minden nagyon szép, csak pénz nélkül egy kicsit nehéz bármit is csinálni (hiába mondom mindig, hogy mindenki utazzon el New Yorkba, és töltsön el egy napot a Momában). Szóval rájöttek, hogy valójában a T. képviselők és sleppjeik nem modern múzeumban akarnak ücsörögni, hanem a Várban. Akkor viszont azt kell felújitani, és hopp, már el is szipkázódott az a pénz, ami ment volna möszijő Baán varázskastélyába.
Szóval örülhetünk, mert megmenekült ez a szép zöldfelület, aminek alig van párja a városban - és mellesleg senki ne jöjjön azzal, hogy a tervek szerint több zöld lenne, hiszen ha egy helyen Pecsa méretű hodályokat húznak fel, akkor a fáknak annyi. A játszótér is megmenekült, aminek a helyén bizonyára nagyon fontos lett volna az épitészeti múzeum (a gyerekek meg húzzanak a francba, naná), és a Pecsa előtti kutyafuttató helyén se örömködnek a dömperek (kutyások is elhúzhatnak). Siker!
Fekete György meg azért röhöghet, mert ő ugyan ugyanezt csinálja, csak ügyesebben. Egyrészt van mögötte ideológiai háttér, miszerint a magyar művészet, sőt mélymagyar művészet, a magyar embereknek magyar művészetet satöbbi, másrészt nem egyszerre csinálta. Először csak a szakmai válságban lévő Műcsarnokot vette át, tulajdonképpen ingyen (nem került 200 milliárdba), aztán apránként, 2 milliárd dijakra, járadékra, hiszen a szegény művészek annyit szenvedtek, aztán 1 milliárd irodára, 10 milliárd a Vigadóra, de tulajdonképpen soha senki nem számolta ki, hogy összesen mennyibe is kerül ez a vircsaft. A festőknek kiirt dij hogyhogynem már a cirkuszművészekre is vonatkozik, mély sajnálattal, amiért nincs Kossuth dijas cirkuszművész, aztán legyen épitészet is, meg verstan, patkókovácsolás esetleg. Szóval igy kellett volna ezt csinálni Baánnak is.
A nevéhez igy egyelőre a Szépművészeti bezárása kötődik - végülis ez is valami...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése