2017. szeptember 12., kedd

Az Actes Sud könyvesbolt

Több ez, mint könyvesbolt, ahogy az Irók boltja sem egy raklapos könyvárulda... De ez más. Mint mikor a londoni Soho-ban belépünk a Foyles-ba, ami amúgy 6 emeletes..Az első élmény itt is az, hogy szép nagy bolt... Pedig leboltozni ezt az intézményt elég nagy sértés.
A francia kulturális miniszter, Francoise Nyssen alapitotta a boltot. Kivülről nem is tűnik fel, mekkora. Amikor belépek, jobbra rögtön vonzanak a könyvek egy barlangszerű átjáróban, de elől igen szép méretű polcok várnak. Fel egy kis lépcsőn, és akkor megkezdődik az utazás. A lépcsőnél filozófia, történelem, aztán kétfelé ágazik az út. Balra gyerekkönyvek, utikönyv, növény, útleirás, jobbra művészet, zene, dvd. A kortárs albumokért fel kell menni egy újabb lépcsőn, ahol egy különterem izgatja a fantáziám..És akkor ezek még csak a nagyobb kategóriák, mert pl. teljesen természetes, hogy 10 évre visszamenőleg megvannak a fotófesztivál katalógusai... Hát persze. Objektiven mérve nincs akkora választék, mint a Pompidou központban, sem mint Londonban, de láthatóan értő kezek válogatták a készletet. Ó, ha egyszer nekem lenne könyvesboltom..Hasonlitana az arles-i Actes Sud-re...Persze azért ez nem művészkönyv ellátó, nincs meg pl. az összes Annie Leibovitz, de párezer eurót azért el tudnék szórni...
De várjunk csak, valami nem stimmel. Hol van az irodalom? Nagysokára derül ki, hogy a bejáratnál kellett volna jobbra menni... Épp egy közönségtalálkozó zajlik, de azért nem zavarom őket, ahogy próbálom átnézni a kinálat legalább apró részét..Meg is találtam mostani kedvencemet, Didierlaurent-et, akinek 1 könyvét forditották le magyarra, itt persze megvan a többi is.
Aztán felfedezem, hogy van itt galéria is. Na jó, arról legközelebb, ez igy is sok már a jóból..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése