2018. március 10., szombat

Magyar műgyűjtők a Pompidou akviziciós bizottságában

A Pompidou Párizsban vitán felül az egyik legrangosabb intézmény művészeti körökben. Valójában ők fedezték fel pl. Simon Hantai-t, és az ő kiállitásuk után lőtt ki rakétaként az ára a képeinek, utána ismerték meg széleskörűen. Nyilván a sort hosszan lehetne folytatni, de az egyértelmű, hogy akire a Pompidou figyel, arra más is fog.
Az efféle óriásmúzeumok műtárgybeszerzésre is többet költenek, mint a mi országunk oktatásra vagy éppen kátyúzásra (ja hogy erre 0-át költünk? bocs), és nyilván nem egy ember dönt, hanem bizottság. A bizottság pedig arrafelé szakértőkből áll, nyilván nem véletlenszerűen választanak. A Pompidou egy ideje egyre nyitottabb, olyannyira, hogy megnyitotta a műtárgybegyűjtő bizottságát a..na nem a pórnépnek, hanem az arra érdemeseknek. Az arra érdemesek pedig..hát igen. A pénz. Egy autó ára a beugró. Ez is régóta zajló polémia nyugaton, hiszen látható, hogy a gazdag műgyűjtők, akiknek esetleg 100 autóra is telik, méghozzá Bugattikra, Ferrarikra, befolyásolni tudják a piacot. Hiszen elég, ha egy műgyűjtő olcsón felvásárol egy életművet, majd a Pompidou segitségével jó drágává teszi azokat, akkor ugyebár nem művészetről beszélünk, hanem valami másról. De azért a Pompidou műtárgygyűjtő bizottságában elég sok ember van, tehát ha mindenkit befolyásolni akar, az kissé nehéz. Valójában az egész annak az elismerése, hogy a pénz a mozgatórugó: hát ezért az igazságért nem kellett a szomszédba menni.
Ami most új, hogy egy magyar műgyűjtő páros, Spengler Katalin és Somlói Zsolt is bekerültek ebbe a bizonyos bizottságba. Ami nem is egy bizottság: külön van fotóbizottság, és hopp, Kelet-Európára is specializáltak egyet. Hiszen innen is jön jó művészet. A műgyűjtő páros pedig nem tétlenkedett, rögtön javasoltak is művészeket, műtárgyakat.
Innentől külön is érdekes a téma, mert ha belegondolok, hogy én kit javasolnék...Jó, persze van egy kánon, de azért a kánon is elég képlékeny, és végül is sok a jó művész, akik egy szintet megütöttek...Amúgy nyugi, bármennyire is szeretnék, nem fogom hosszúra nyújtani a kit javasolnék én kérdést, mert a Pompidou Erdély Miklós műveiből vásárolt be. Hoppá. Vagyis: hoppá!
Na most kellene újrairni gyorsan a művészettörténet könyveket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése