2018. június 25., hétfő

A Nicolas de Stael film

A festőkről szóló filmek kényelmes módjai a megismerésüknek. Sőt, sokszor olyan felvételeket találnak, amik nemcsak közelebb hozzák a festők, de megismertetik a lakásukat, a környéket, ahol dolgoztak, és mondjuk Keith Haring esetében láthatjuk őt a new york-i metróban dolgozni, diszkóban táncolni, berlini falat festeni, szóval olyan élményt kapunk, amit máshogy aligha.
Sajnos De Staelről nem maradt fent semmilyen videó, amin persze nem csodálkozhatunk, hiszen 1955-ben halt meg. Mégis, azt gondoltam, hogy legalább a milliő vagy élete helyszineinek filmezésével megpróbálják közelebb hozni az alkotót. Ez nem igazán sikerült.
No de kicsoda Nicolas de Stael? Szentpéterváron született nemes családba 1914-ben. Szülei 1919-ben Lengyelországba szöktek a forradalom elől, aztán a gyereküket Brüsszelbe küldék ismerőshöz. A brüsszeli akadémián tanult festészetet, aztán Párizsba ment, onnan Algériába. A 2.vh idején Nizzában van, és a nizzai iskola, vagyis a Delaunay házaspár hatására kezdett el absztraktot festeni. És varázsütésre hirtelen felfedezik. 1946-ban egy galériás megvette az összes képét. Nicolas Párizsba költözött Braque mellé, akivel barátok is lettek. Amerikai galériása is lett aki szintén nagy sikerrel adja el a képeit. Paul Roserberggel dolgozott együtt, és a kereskedelmi siker akkora, hogy minden képét megveszik. Antibes-be költözött, ahol viszont depresszió miatt öngyilkos lett 41 évesen.
A film készitői leginkább a képanyagát használták, a megfestett képei pedig valóban érdekesek. Sajnos a film borzalmas minőségű, értem én, hogy nem lehet 4k film az 1900-as években, de még a pal technikához mérten is szemcsés a kép és sokszor életlen is. Ennél már csak a hang zavaróbb, ami hatásvadász, nagyzenekari csinnbummzene, miközben képeket nézünk. A filmanyag nagy részében festményeket mutatnak, néha beszél róluk valaki, sajnos az életének bemutatása nagyon vázlatos és elnagyolt. Az biztos, hogy ezt a filmet megnézve senki sem kap kedvet az életmű tanulmányozásához, pedig a képei valóban érdekesek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése