2015. január 16., péntek

Nous sommes tous Charlie



Milyen Párizs a támadás után? Lényegében ugyanolyan, de hát ilyet mégse illik leirni.. A házfalakat pl. ellepték az én vagyok Charlie feliratok, óriásplakátok, autómatricák, kirakatokban és ablakokban egyaránt mindenhol ott a felirat. A külvárosban is. A város egyértelműen a hetilap mellett foglalt állást, hiszen ha valakinek gondja van egy újságcikkel, képpel, akkor ott az olvasói levél intézménye. 

Az események után a franciák eltökéltek abban, hogy megvédik a polgáraikat, és erre elég nagy apparátust tudnak mozgatni. A zsidó iskolák előtt pl. géppisztolyos katonák figyelnek, bizonyos utcákon szintén, katonai terepjárók köröznek, a bevásárlóközpontok bejárataiban is ellenőriznek mindenkit. Amúgy is, az összes táskát mindenhol meg kell mutatni, galériákban is. A franciák elfogadják ezt, nem türelmetlenek, különösebben engem sem zavar, csak kissé túlkapásnak érzem. De persze én nem gondolom azt sem, hogy megtámadták volna őket, csak néhány elmebajos lövöldözött. De ha mégsem, akkor nagyon meggyőző a fellépésük. Az utcákon ugyanis tényleg katonák vannak, valódi gépfegyverekkel, és a kezük is arra van, ahol lőni kell.
A Charlie Hebdo lap egyébként beszerezhetetlen. Amit nyomtattak, az eltűnt, az újranyomás szintén nem kapható, elfogyott az is egy perc alatt. A nagyobb újságosoknál ki is raktak egy feliratot, hogy bocsi, nincs lap, de újra fogják nyomni. Ha úgy vesszük, akkor ez a legrosszabb a teroristák szempontjából, hiszen tényleg mindenki megveszi a lapot, a többi újság is őket reklámozza, nem beszélve a millió óriásplakátról. És ez az egész teljesen független attól, hogy milyen is a lap valójában. Eddig ez az újság egy abszolút szűk réteg (ottani viszonylatban szűk) olvasmánya volt. A francia lappiac azért jóval nagyobb, mint ahogy maga az ország is, és ott az emberek azért vásárolják is a lapokat. Olyan szaklapok élnek meg, amik egy szűk réteg egy még kisebb szeletét fedik le, művészeti lapból van pl. 4 nagy, de van fotóművészet, fotó képkészités, fotó utómunka, természetfotó, abból rögtön 2, digitális fotó, milyen objektivet/gépet vegyek lap, tehát mondhatjuk, hogy a franciák szeretnek újságokat olvasni. A Charlie mellett is van még 2 másik vicclap, s mivel nagyon erős a képregény iránti szenvedélyük, külön képregénylapból is több van, sőt azoknak különkiadásaik is feltűnnek.
Mi fog most történni? Nyilván semmi, hiszen a lövöldözés -remélem- egy nagyon szűk réteg elfoglaltsága. Ha egy ideig nem történik semmi, akkor előbb-utóbb a katonák visszavonulnak, a turisták mennek, legfeljebb kicsit jobban oda fognak figyelni a kétes elemekre. Ha viszont nem ez fog történni, akkor hiába is elemezném a helyzetet vagy mondanék okosságokat. Mert azt nem lehet. Most nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése