2015. november 27., péntek

Frank Gehry és Abu Dhabi

Az egyik ok, amiért nagyon szeretek blogot irni, az a váratlansága. Tegnap leültem, hogy felmagasztaljam a párizsi Louis Vuitton székházat, erre egy félig letolással egyenértékű irás jött ki belőlem. De hát miért? Frank Gehry-t imádom, a Lv központ jó, akkor mi a a bajom? Hát ez:
Ez az Abu Dhabi-ba tervezett új kortárs múzeum terve. Ez? Ez egy épület - kérdeztem magamtól, mikor megláttam, hol máshol mint az Artforumban. Ez nagyon jó, egy őrület, ez csodás, valami tényleg új és nagyszerű. Na ehhez képest már értem magam, miért irtam tegnap kicsit máshogy.
S bár nagyszerű, hogy Abi Dhabi-ba ilyet terveznek, azért van némi problémám is. Mint ahogy az Artforum is irja, nem elfogadható, hogy egy kortárs szintért tervező állam kifizeti ugyan a sztárépitészt, de mellette marad az autoriter, művészeket elnyomó rezsim. Az sem világos, hogy a néhány helyi arcon kivül kik kerülnek majd a múzeumba. Egyszerűen elmennek a piacra, és kilóra vesznek némi Richtert? Vagy ennél szofisztikáltabb a helyzet?
Az biztos, hogy az egy olyan hely, ahol az európai művészeteszményt (már ha van ilyen) magasról letiporják. Európában lehet istent káromlani, akár allahot is, vagy bárkit, lehet szexuális témájú alkotásokat is létrehozni..Képzelem, Tracey Emin, aki amúgy egy feminista művész milyen jól érezné magát ebben a közegben, haha...Már eleve ez a fejkendődolog. A nők egyenjogúsága. És a többi. A helyzet az, hogy sokkal inkább, mint valaha, ez egy olyan kérdéssé kezd válni, hogy pénzért megvehető-e minden. Ha igen, a Picassok el fognak hajózni oda, arra a pár évre, amig még van olaj, aztán majd visszakerülnek Amerikába, semmi gond. De közben néhány dolgon azért el kéne gondolkodni, sztárépitész ide vagy oda...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése