2020. november 14., szombat

100 milliók Bak Imrére, Lakner Lászlóra és másokra

17 Bak Imre képet vásárolt a Nemzeti Bank ingatlannal foglalkozó leányvállalata 165 millió ft-ért. Lakner Lászlótól 18 képet vettek 148 millióért. De ha már elkezdték, nem garasoskodtak: vettek Korniss Dezsőtől 4 képet, egy Rippl-Rónait (mivel ő a leggyakrabban hamisitott festő, csak reménykedni lehet az eredetiségben), de Frey Krisztiántól is vettek 29 képet, szintén többszáz millióért. Amikor először olvastam ezt, azt hittem elirták, mert ki az a Frey Krisztián? 1929-ben született, 70-ben Zürichbe költözött, 92-től Pesten és Zürichben is lakott, 97-ben halt meg.

A számológépem szerint ha 17 Bak Imre 165 millióba kerül, akkor egy kép 9,7 millióba. Hát, akkor nemigen lesz nekem Bak Imre képem. Csak azt nem tudom, kaptak-e mennyiségi kedvezményt, és eredetileg 20 millió lett volna egy kép, de mivel 17-et kértek, kaptak kedvezményt, vagy hogy is volt ez? Nyilván nem lehetek szakértő a kérdésben: szerintem az életben soha senki nem vásárolt még egyben élő művésztől ennyiért ebben a furcsa országban. Elképzelem Bak Imre arcát, amikor bekopogtatnak: -jónapot, a Nemzeti Banktól jöttünk, 165 millióért vinnénk képeket...Mit válaszolhatott? Lássuk csak, 165 millió? Adok 10..nem, 15 képet. Mire a Bank: nem, az kevés lesz. -Jó, akkor hozzádobok még kettőt, de most már elég legyen...

És rögtön hozzá is teszem, hogy persze Bak Imre megérdemli, meg minden, tényleg fontos festő, de azért halkan megjegyezném, hogy 165 millióból, és akkor Laknerről meg Freyről nem is beszéltem, rendbe lehetne tenni szinte a teljes kortárs szcénát. Oké, nem számoltam most utána, de kb. minden egyes művésztől lehetne venni képet ennyiből. Bak 165 + Lakner 148, az már 316 millió, és akkor ott van még Frey, a Rippl-Rónai meg ebben a kontextusban értelmezhetetlen. Mondjuk ebből a csapatból Korniss Dezsőre szavazok, de hát tőle csak 4 képet vettek, ki tudja miért. 

Ez a ki tudja miért különben elég erős érzés: mondjon már valaki olyan közös metszetet, amiben Bak és Lakner együtt mozog? ha Bak, akokr hogyhogy Lakner, ha Lakner, akkor..és az egészben az a legszebb, hogy ugyebár soha senki nem fogja ezt elmagyarázni, mert ez már nem közpénz, ha mégis az, akkor is eltussolják, a hir eleve nem is nyilvános, és biztos ez is a járvány elleni védelem része...De még azt se lehet mondani, hogy valakiknek a nappalijába kerülnek a képek, mert 17 Bak Imre, darabja gondolom 2 * 2 méter, ahhoz már nagy nappali kell..

Nem tudom mit mondjak. Annyit szeretnék azért kérni, ha megunták a képeket, kérem ne együtt, egyszerre rakják fel a Jófogásra, mert úgy nem lesz kelendő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése