2018. július 6., péntek

Könyvajánló: Les Pionniéres

Igen erős ajánlást kap ez a könyv tőlem. Egyrészt azért, mert 11 művészt mutat be mindössze 39 euróért, igy tehát az ár/érték aránya kiemelkedő, másrészt látszik rajta, hogy szeretettel készült. A 11 (nő)művészből amúgy 3 magyar születésű, Molnár Vera, Pán Márta, Reigl Judit, de ez semmit sem jelent, mert mindhárman régóta kint vannak és nem is gondolkodnak (gondolkodtak) a visszatérésen.
Volt szerencsém beszélgetni a könyv alkotóival, és a koncepció az volt, hogy olyan nőket keressenek, akik új utakra merészkedtek az absztrakt stilusban, és annak ellenére dolgoztak igy, hogy sokkal egyszerűbb lett volna betagozódni egy stilusba. A sokszor emlegetett példa Reigl Judité, aki André Bretont kosarazta ki, amikor ő szürrealista festőként egy bizonyos stilusba szerette volna bevinni Juditot.
A 11 névből mostanság Sheila Hicks a legkézenfekvőbb, neki ugyanis most volt a Pompidou-ban kiállitása. Sheila a korábban senkit sem érdeklő textilművészetet tette fel a térképre, és ma már neki köszönhetően ez egy elismert irányzat. Óriási eredmény!
Miközben beszélgettem a könyv egyik irójával és fotósával, megemlitettem könyveket, amelyekben szintén sok művészt sorolnak fel. Viszont a fotós elmondta, hogy itt másról van szó, ez nem egy lexikon, hanem ők ezeket a nőket régóta ismerték, barátok voltak, több évig összejártak. Én, mint külső szemlélő csak pár képen látom ezt az összhangot, de az biztos, hogy egészen más igy képeket késziteni, mint odarohanni, és egy óra alatt letudni a feladatot.
11 meghatározó művész otthonába és munkamódszereibe láthatunk bele ezzel a könyvvel. Ritka pillanat, ezért a maximális 5 csillagból hatot adok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése