2015. március 3., kedd

Könyvajánló: Claudia Herstatt: women gallerists in the 20th and 21th century


Tegnap újranéztem a Niki de Saint Phalle filmet, és újra megállapitottam, hogy mennyire nem lefutott téma még mindig a feminizmus, és mennyire szükségünk van olyan csajokra, mint pl. Niki. Vegyük mondjuk ezt a könyvet. El nem tudom képzelni, hogy valaki egyszercsak megirja ennek a pasi változatát, vagyis hogy férfi galeristák a 20. században - merthogy szinte csak olyan volt. Persze minden férfi mögött áll egy nő is, és ha mondjuk a Beyeler alapitványra gondolok, a feleség akár még aktivabb is lehet, csak éppen ő csak mint feleség van számon tartva.
Persze mondhatjuk azt is, hogy hosszú az út, száz éve a nők még nem is szavazhattak, most meg hirtelen már cégvezetők is lehetnek, sőt művészek is, de azért nagy zavarban lennénk, ha hirtelen női festőt kéne mondani, persze Frida Kahlo, ok. Nem birom megállni, hogy ne szóljak Francoise Gilet-ről, aki nemhogy festett, hanem nem átallott Picasso nője lenni, majd amikor rájött, hogy Picasso akarat nélküli babát akar belőle csinálni, egyszerűen szakitott vele. Szakitani Picasso-val!
Visszatérve a könyvre, az első 4 galerista között van Denise René, akinek nagyon ismerősnek kéne lennie mindenki számára. Ki ő? Vasarely? Megvan? Ő volt az, aki Párizsban, kicsit Vasarely szerelmétől megrészegülve galériát nyitott, és ott kizárólag absztrakt műveket rakott ki, ezzel pionir szerepet töltve be. Nélküle bizony máshogy festett volna a 45 utáni művészeti élet!
A könyvet tehát kétféleképpen minimum lehet olvasni. Feminista olvasóként ihletet és energiát lehet meriteni abból, hogy voltak már harcos nők, akik nem zavartatták magukat, egyszerűen véghezvitték amit akartak. A másik olvasat az, amikor egyszerűen érdekes történetként vesszük a könyvet, akkor egy kellemes néhány órát tölthetünk el. Egy megjegyzésem azért akad, mint minden olyan könyvvel, ami nem egy témára épül: ha érdekes a téma, épp belemerülnénk, de már vége is van, jön a következő történet. Ha pedig nem olyan érdekes a galerista, akkor egy kicsit unalmassá válik a felsorolás. Ettől függetlenül leginkább művészettel kacérkodó csajoknak ajánlom a könyvet.És persze minden Frida nevű olvasómnak, ha már...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése