2015. május 15., péntek

Farkas Endre avagy Francois André

Tele van a művészettörténetünk hozzá hasonló tehetségekkel. 1915-ben született Temesváron, ez csak azért érdekes, hogy a kort be tudjuk lőni. 34-ben ment Párizsba, ahonnan nem is tért már vissza. Miért is tette volna? Párizs befogadta és munkát is adott neki. Plakátokat rajzolt, könyvboritókat tervezett, dolgozott többek között a Citroennek is. Vagyis ha innen nézzük, leginkább Vasarely-vel rokon az életútja, persze neki nem volt galériás ismerőse, de azért igy is szép lassan felfigyeltek rá.
Miért nem ismerjük a képeit? A pár bejegyzéssel előbb bemutatott Szittya Emil képei az özvegye halála miatt vesztek el, neki a műterme égett le. Persze a megrendelésre készitett képei megmaradtak, csakhogy az egy másik életmű. Mivel mindez nem sokkal a halála előtt történt, igy csak néhány képet festhetett újra.
Lehet beszélgetni arról, hogy mi lett volna, ha nem ég le a műterme, de alig hiszem, hogy más lenne a helyzet. A képeit nem ismernék akkor sem itthon, és persze kapcsolata sem igen volt Pesttel. Munkásságát igy nemigen ismerhetjük, és most már nem is fogjuk. És még hány ilyen ember van?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése