2015. május 31., vasárnap

Titkos tipp

Félig kajánul olvasom, hogy az egyébként mma tag Aknay János, aki amúgy egy itthoni mércével befutott konstruktivista festő, nekiment a műcsarnok (nem, most már azt sem irom nagybetűvel, majd ha újra valódi hely lesz) szalonjának, lévén a kurátor és a nemzeti szalon eléggé üti egymást. És tényleg: valami vagy tényleg szalon, vagyis befogadó, akár zsűrivel, vagy kurátori, a kurátor dönt, hogy valaki bekerül-e. Már csak ezért is öngól volt elvállalni azt a kurátori szerepet, de persze akadt volna száz másik. A lényeg nem ez.
Hanem hogy a képzőművészet Baán László hatékony közreműködésére megszűnt. Bezárt a Szépművészeti, és a 3 év felújitás elég hosszú idő ahhoz, hogy legyen belőle 5 vagy 10, nincs már Kogart, nem sorolom, a helyzet ugyanis az, hogy az ember vagy ellátogat Bécsbe, ahol normális, értelmes programok várják, vagy elfelejti ezt az egész úri huncutságot. A Ludwigban szintén nincs semmi, pedig az is milyen jó múzeum volt az előző vezetés alatt. És aki azt mondaná, hogy dehát ott van Zsigmond Vilmos fotókiállitása, annak azt tudom mondani, igen, nagyon érdekes lenne ez, mondjuk valami mellett. Egy jó kis Gross Arnold kiállitás mellett szivesen megnézném a fotóit, hamár amúgy is ott vagyok, de azért ő filmrendező, és közben meg millióan várakoznak teljes életművükkel a startvonalon, hogy aztán az unokák majd kihányják a képeket mert kell a hely. Lehetne: Kerekes Gábor,Gross Arnold a minap jutott eszembe, Nádler, az egyik titkos kedvencem Gábor Áron, vagy mellettük még millióan.
Csakhogy a vörös farkat nem kerülhetjük meg, mert én olyan vagyok, aki a rosszban is talál jót. Messze van Bécs? Akkor érdemes felsétálni a Várba, ugyanis a 20. századi gyűjtemény a Nemzeti Galériában egészen elképesztően jó. Nem reprezentativ, nem teljes, de nagy anyag és jó. És leporolva az amúgy a Műcsarnokból viccesen gyorsan kirúgott Petrányi Zsolt által még értelmezhető is. Ha netán művészet megtekintés iránti elvonási tüneteket láttok magatokon, ott a helyetek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése