2015. november 26., csütörtök

A Louis Vuitton alapitvány új épülete Párizsban

Év elején volt mit ünnepelni Párizsban: Frank Gehry épitész kiállitása nyilt a Pompidou-ban, és ezzel egyidőben megnyilt a Louis Vuitton művészeti központja. Ami természetesen a működtető cég nagyságát hivatott hirdetni, mégis azt kell mondjam, egy kicsit több ez egy jó pr fogásnál.
Folyamatosan koncerteznek azóta az épületben, és még egy kiállitótér is belefért. És mégis gondban vagyok az elemzéssel, mert az épület annyira... természetes. Egy hajó, egyértelműen, de még az egyik oldalon látványosra hagyott vizesés/csobogás is hangsúlyozza ezt az értelmezést. A vitorlák alkotják a látvány látható részének többségét.
Alul a viz mozgatásával megteremti a haladás illúzióját is. A terek természetesen a design oltárán enyésztek el, mivel valójában semmilyen szempontot, irodát vagy bármit sem kellett iderakni, ezért a helykihasználás pazarló, vagy mondhatjuk nagyvonalúnak is.
De. Én Imádom Frank Gehry-t, csodálatos épületeket tervezett, már irtam is róla egyszer, tessék visszakeresni. Igen, a Las Vegas mellett lévő a kedvencem. De ez az épület kicsit más, talán visszafogottabb, mégiscsak gazdag fejesek kérték, nem lehetett annyira elszállni, vagy Frank bácsi öregszik már..Vagy csak olyan ez az épület, mint Párizs maga: szeretnék fanyalogni, de nincs miért. Jól van, megyek aludni. Ja igen, még valami: a benne lévő kiállitás egyáltalán nem kihagyhatatlan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése