2016. november 27., vasárnap

Az Art Review power 100-as listája

Ki a legbefolyásosabb személy a művészeti világban - teszi fel az Artreview cimű lap immár sok-sok éve, és a válasz szinte mindig pontosan ugyanaz. A 100-ból 30 galerista, ez nem meglepő. 25 művész, 16 gyűjtő, 14 kurátor és 10 múzeumigazgató. Ez jól jelzi az erőviszonyokat. A múzeumigazgatókra a galeristák nagy nyomást tehetnek, ugyanúgy a gyűjtők is a választásaikkal, és természetesen azzal, hogy felajánlják műveiket kiállitásokra, miközben a múzeumok egyre kevésbé engedhetik meg maguknak a nagy összegű vásárlásokat.
Az első idén Hans Ulrich Obrist. Nem lepődtem meg. Tavaly is 4. helyen volt, és hogy az előző posztra visszautaljak, Abramovic könyvében is szerepel, aki amúgy 46. helyre csúszott vissza, miután régi szerelme beperelte és fizetnie kellett. Obrist egyébként a londoni Serpentine galéria vezetője, a kiállitásairól más lapokban is beszámoltak (hopp, én viszont nem voltam még). Sokkal több ő, mint múzeumigazgató: az egész világon előadásokat tart, műveket rendel, kurátorkodik, és immár jópár éve ugyancsak keveset alszik, hogy személyesen tartsa a kapcsolatot mindenkivel a művészeti életben. Az ötletek körbemennek a művészeti életben - nyilatkozta egyszer, és nem titkoltan arra gondolt, hogy az ő ötleteiről van szó általában.
A második helyezett a jövő évi Dokumenta lengyel kurátora (a Dokumenta kétévente a szakmának megtartott németországi kiállitássorozat, oda bekerülni nagy dicsőség).
Igazából elég sok név még számomra is ismeretlen, ebből az következik, hogy nem ismerem eléggé a művészeti életet. 10. Ai Weiwei, akinek idén elég sokfelé volt kiállitása, többek között Bécsben is. Érdekes, hogy a Moma főkurátora mindössze 51.
Azért azt feltétlenül tudni kell, hogy az Artreview angol lap, és mint ilyen, hazafelé húz a szive. Bárki más által készitett lista bizony más neveket tartalmazna. Már első ránézésre is hiányzik pl. Los Angeles meghatározó gyűjtője, az idén megnyilt múzeumával együtt, akinek finoman szólva is meghatározó befolyása van, a távol-keletiek is elmaradoznak, és a 20 angol azért egy kicsit túlzás, főleg hogy 26 amerikai van.
Persze az egész azért csak játék, hiszen az igazi pénzemberek nem látszódnak a listában, sőt semmilyen listán. Ezzel együtt művészeknek kötelező végigelemezni a listát, a többieknek pedig nagyon ajánlott, hiszen ennél bennfentesebb infókat nemigen fogunk máshonnan megszerezni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése