2016. december 3., szombat

Elton John fotógyűjteménye a Tate-ben

Egy újabb hiresség, aki összegyűjtött pár képet? Érdektelen, igaz? Csakhogy az Evening Standard napilap cimlapon hozza a hirt:
És a Tate nem az a galéria, ahol minden jöttment kirakhat képeket. Nyilván túlzás, de azt mondják, Elton John az egyik legkomolyabb fotógyűjteményt hozta létre. Akkor most mi van?
Igen, a hir igaz. Művészkörökben régóta ismert, hogy Elton nagy művészetrajongó. Még kicsiny országunkból is vett egy műtárgyat, igaz nem fotót, hanem üvegmunkát, de ebből már sejthető, hogy nem kezdőről van szó. Namost hagyján hogy műgyűjtő, de finoman szólva is bekattant nála valami, mert egészen a fotózás kezdetétől gyűjt, és az nyilvánvaló, hogy Man Raytől elkezdve Moholy-Nagyon át a legjobbaktól pakolt be a garázsába. Akkor kezdte, amikor a fotó még nem volt annyira elfogadott, mint ma, többek között a Tate sem gyűjtött fotót. Tehát nem arról van szó, hogy a gazdag manus összetalicskázik egy halom Brassait a Bentley-k mellé, hanem nagyon is szisztematikus, hosszú távú és értő válogatásról van szó, ráadásul még különösebb anyagi gátja sem volt a szenvedélynek, ezért aztán ez egy valódi best of.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése