2016. december 29., csütörtök

Ország Lili a Nemzeti Galériában

Idén volt egy El Kazovszkij, Modigliani, Picasso, és most Ország Lili. Nem éppen hosszú sor. Teljesen megmagyarázhatatlan, miért nincs Bak Imrétől Buktáig, Mauertől Nádlerig rendes kiállitási lista, miért kell beérnünk ezzel a pár kiállitással. Viszont az is igaz, hogy az El Kazovszkijt sehol máshol és senki sem tudta volna megcsinálni. Ez nem igaz Modiglianira és Picasso-ra, amik lehettek volna akárhol, és hát valójában az Ország Liliről is ezt mondanám. De ez igazságtalan lenne, hiszen jól beleillik a Vajda - Bálint Endre vonalba. Szóval ez a kettősség végigkisér a tárlaton: miért pont ő, másfelől meg a méltó bemutatás gyönyöre.
Az bizonyos, hogy történelmi az esemény, egyrészt mert még talán nem is volt igazi összegző kiállitása a festőnek, és most a fehérvári 70-es évekbeli tárlatot hagyjuk, másrészt úgy érzem, sokáig nem is lesz újabb bemutatkozás, elég csak arra gondolni, hogy mikor lesz újra Bálint Endre, Vajda, vagy akár Nyolcak, Nagybánya vagy Paál László. Nem mostanában. Ez tehát egy történelmi esemény, aki teheti, már csak azért is nézze meg, mert most 20-30-200 évig biztosan nem lesz hasonló.
Amúgy tényleg elképesztő, ahogyan a kiállitásokat tervezik. Szerencsés vagyok, mert pl. az Amerigo Tot anyagot láttam a Ludwigban, őt biztosan el fogják felejteni (vagyis már elfelejtették) de persze jöhetnek öregebb emberek, és mondhatják, hogy láttam-e 90-ben a nemtudoménmit a Műcsarnokban mondjuk, és nem, nem láttam. Fontos? Annyiből igen, hogy nem létezhet a párbeszéd úgy, hogy azok az emberek, akiket már bemutattak egyszer, akár még katalógus is volt, de soha többé nem beszélnek róluk, a mostani, vagy akár az én nemzedékemnek nem mond semmit.
Na jó, ebből elég, még semmit sem irtam a kiállitásról. Most kéne lezárni a bejegyzést, és akkor mindenki értené. Vagy nem.
Van a magyar művészettörténetben egy vonulat, ami a szomorú festőket keretezi. Ámostól Vajdáig sokan pusztultak el a 2. vh-ban, és Ország Lili művészete feltétlenül erre játszik. Ő is veszélyben volt, végül megmenekült, de sokkolták az események, s bár férjhez ment, amennyire követni tudom, sosem élt igazán boldogan, gyereke nem született. Motivumai vagy történelmiek, vagy a zsidóságra vonatkoznak. Sajnos nem adatott meg neki, hogy pár alkalomtól eltekintve külföldre menjen, igy pl. Párizsba sem jutott el. Bálint Endrét fogadta el mesterének, és most itthon lapozgatva a Bálint Endre albumot, azt kell mondjam, több is ez mester-tanitvány viszonynál. A teljes Ország Lili életművet lényegében gond nélkül be lehetne illeszteni a Bálint életműbe, talán néhány falas kép kivételével, amiket viszont nem tartok igazán jónak. De a témák, a felület megmunkálása, az apró, elkülönitett képrészek használata és viszonya a teljes képhez számomra indokolná a "nyúlás" szót is, ha azt a jó neveltetésem engedné. Szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy mélyen tanulmányozta Vajdát.
Talán néhány dologban túl is szárnyalta pl. Bálint Endrét, hiszen az életműve végén, a labirintus sorozatban már sokkal nagyobb méretben és rendkivüli harmóniában rakta össze az amúgy még mindig Bálint Endrés képeit, és a szinhasználata is mintha megelőzné az előbb emlitettet. Ugyanakkor a képek motivumainak totális ismételgetése számomra visszatetsző, és akár még dekorativ festőnek is tartanám Lilit, ha ez nem lenne sértés. Nem, a kiállitás első egyharmadát leszámitva, amikor tulajdonképpen egyenképeket, méghozzá érdektelen egyenképeket fest, a kiállitás további részében valóban komolyan vehető és értékelhető művészetet hoz össze.
Ha megnézzük ezt a képét, rögtön látszik, hogy a klasszikus motivumok miatt a kép készülhetett volna akár 1000 évvel ezelőtt is, mégis, csak kevés lépés választja el a 70-es évek amerikai sztárjaitól - de ezt most a lefényképezett képet nézve irom, a helyszinen ez nem jutott eszembe.
Mit gondoljak a tárlatról - teszem fel még mindig a kérdést magamnak. Semmiképpen sem lesz kedvenc festőm, ugyanakkor simán beilleszthető a Vajda Lajos vonalba, és jó tudni róla. Snitt.

1 megjegyzés:

  1. A Bálint Endre meg tudod kinek a köpönyegéből bújt ki?
    Akkor az Ország Lilly is abból.
    És így tovább...végtelen a felmenők és a rokonok listája, mindig lehet találni mestereket, hatásokat. De nem érdemes.

    VálaszTörlés