2016. december 16., péntek

mit vegyek karácsonyra?

Kaptam egy érdekes kérdést: valaki szeretne műalkotást venni karácsonyra, barátnak/barátnőnek/családnak, és megkérdeztek, van-e hely, ahol körülnézhetnének ilyenekből. A válasz sajnos az, hogy nincs ilyen hely. Az Ikeában mondjuk 10000-ért kaphatunk "képet", de az ugye mindenkinek világos, hogy az egy kommersz, általában Kinában nyomtatott valami lesz. Ami persze jó, ha éppen tetszik a kép, hiszen sokkal szebb, mint egy üres fal. A következő szint a pályakezdő/pár éves gyakorlattal rendelkező fotós/festő lehetne, de itt már komoly gondokba ütközünk. Először is: kellene pár név. Aztán kellene egy hely, vagy legalább egy weblap, ahol meg lehet nézni a képeket, és mondjuk meg is lehet venni őket. Hát itt már vége is a dalnak, nagyon kevés ilyen honlap van, mégpedig azért, mert úgyse vesz senki semmit, akkor meg miért. Tehát ha lenne egy oldal, ahol ilyen képeket lehetne bogarászni, az jó lenne. Csakhogy van ilyen oldal. Vagyis olyan oldal van, ahol műalkotásokat lehet nézni és vásrolni, csak éppen a már befutott, vagy legalább valamennyire ismert embereknek. Az árak pedig ott már szépen felcsúsznak, ahogy a festők úgy érzik, ők már letettek valamit az asztalra...
Egy ilyen oldalon igen ritkán lehet 200.000 alatt bármit venni. Ez azt jelenti, hogy az már túl drága, hiszen annyi pénzt nem mindenki tud áldozni erre.
Párizsban van egy galéria, ami kifejezetten a sokszorositott, olcsó de minőségi képekre szakosodott. A boltlánc van már Pesten is, jó érzéssel mégsem tudom ajánlani, ugyanis...drága. Százezerért kapunk egy képet, ami mint érték, nyilvánvalóan nem működik, ahhoz viszont drága, hogy egy nyomtatásért ennyit adjunk. Egy nyomtatásért egy nevesincs embertől. Jó, persze félmillióért már erősen válogathatunk a nagy nevek közül is, csak éppen ki fog annyit fizetni egy képért?
Megoldás: az nincs. Vagyis mindenki fotózzon/fessen valamit kedvére, és rakja ki a falára. Vagy lélegezzen mélyeket, és fizesse ki az árat..

1 megjegyzés:

  1. "van egy galéria, ami kifejezetten a sokszorositott, olcsó de minőségi képekre szakosodott." - nincs neked egy kis gondod a fogalmakkal? A sokszorosított kép az mi? Grafika. Abból meg annyit vehetsz, amennyit akarsz. Olcsón is. Gross Arnoldot is.

    VálaszTörlés