2018. január 25., csütörtök

Egy érdekes cikk

Eperjesi Ágnes továbbvitte a feminizmus témakörét cikkében, és immár arra keresi a választ, hogy miért van az, hogy az emberek (a nők is!) jóval több férfit jelölnek meg, mint érdekes művészt. Ehhez az Újművészet újság éves értékelő cikkeit vette kiindulási alapnak, melyben a megkérdezettek minden évben felsorolhatnak művészeket, akik szerintük nagy durranások voltak az elmúlt évben. Érdekes -vagyis sejthető- okokból jóval több a férfi emlités.
Szerintem felesleges mély elemzést tartanom. A művészet (is) egy olyan szakma, ahol a férfiak jobban előtérben vannak. Picasso-t mindenki ismeri, Francoise Gilot-ot nem. Damien Hirst ismert, a Guerilla Girls nem. A Tate vagy bármely múzeum kiállitási programját követve elég egyértelmű, hogy nők igen ritkán kerülhetnek be a kiállitótermekbe.
Ettől még a cikk jó, viszont nagyon nehéz lenne bármit mondanom, ami megváltoztatná ezt. Talán ha a lányok nem törődnének bele ebbe a helyzetbe, talán ha a közvélemény elkezdene ezzel tényleg komolyabban foglalkozni.. Talán... 
https://artportal.hu/magazin/nemek-es-preferenciak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése