2018. február 13., kedd

Az elsunnyogott bezárás

Egy ideje már nincs Mai Manó ház, bezárt. Kőrösi Orsolyát leváltották, helyére Baki Péter került. Új kiállitás pedig nincs, az épületet felújitják - legalábbis a hirlevelük szerint. Valójában persze már hónapok, évek óta nagyon szerény a Mai Manó programja. Tavaly szeptemberben nyilt a Vivian Maier kiállitás, aztán decemberben be is zárt és kész, ez volt az össz aktivitás ősszel. Előtte is alig volt valami. A háttérben persze tudjuk mi van. A mai Manó nem fontos, mert fotóművészetről szól. Az viszont veszélyes. Ha Benkő Imre Ózdról készitett képeit nézem, ha Szilágyi Lenke bulizó fiataljait, hogy csak két példát idézzek, ezek olyan képek, amik elgondolkodtatnak és komolyan, felelősen szólnak a témájukról. Ami kellemetlen - a hatalomnak. Nem véletlen, hogy fotósok szinte sosem kapnak teret ebben az országban. Igen, most Korniss Péter kapott, de ő a 70-es években volt progressziv, izgalmas.
Talán az Alföldi gyűjtemény bemutatása volt a tüske, amit már nem néztek el a Mai Manónak, pedig borzasztóan fontos anyag volt és évekre elég témát szolgáltatott.
Máshogy kérdezem: miért nem hagyják működni a művészi fotókat népszerűsitő kiállitóhelyet? Mert nem kell nagy jóstehetség, mi fog itt történni, hiszen már történik is. Decemberben bezárt a ház, februárban pedig küldenek egy információt arról, hogy felújitják a házat. És apró betűkkel azt is irják, hogy Baki Péter. Ő volt az, aki gyakorlatilag megszüntette a fotószövetséget. Persze a vitázások, és persze az előző elnök tevékenysége is vitatható volt, de azért mégiscsak borzasztó, hogy amióta az emlitett úr átvette a fotószövetséget, semmilyen program, semmilyen szervezés, semmilyen esemény nem volt.
Abszolút semmi.
Megszűnt tehát a Mai Manó, most persze felújitják, ahogy a Szépművészetit is bizonyára, és majd egyszer, talán, meg is nyitják, hát persze.
Tényleg megszűnt a magyar fotó, mindez Capa, Brassai, Kertész, Moholy-Nagy országában. Szégyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése