2018. február 4., vasárnap

Elmarad a bécsi fotókönyv fesztivál, ez ironikus, mint Korniss Péter a Forbes-ban

A helyzet az, hogy ez nem sikerülhetett. Bárki, aki az elmúlt időszakban megpróbált úgy fellépni, hogy ő nem csak egy országot képviselne, koppant. Az Essl bezárt, a Ludwig immár erős állami hátszéllel, mondjuk úgy finoman, árnyéka önmagának, a galériák a maguk útján mennek, de senki sem mondja azt, hogy átlátja ezt a katyvaszt, ami a lengyelektől az Adriáig tart. A csehek eleve inkább a németek felé húznak, amúgy jogosan, a lengyelek külön utakon vannak, a szlovákok ügyesek, de jelentéktelenek, a többi ország pedig fuldoklik a nacionalizmusban. Ha azt gondolod, hogy ez nem igy van, akkor mondj nekem egyetlen szerb festőt, akinek tetszenek a művei. Na ugye.
Az Anzenberger galériában évente összegyűlt fotókönyv fesztivál volt az egyetlen, ami összehozta a szlovénokat az osztrákokkal, magyar galériákat horvát gyűjtőkkel. És most konyec. Pedig érthetetlen a dolog, mivel nagy szükség van erre. Mondjuk az is igaz, hogy tavaly már közel sem volt akkora tömeg, mint előtte, és nagyon úgy nézett ki, hogy az osztrákokat kevéssé érdekelte ez a regionális kitekintés. Amin végülis nem lehet csodálkozni.
Korniss Péter jelenléte a Forbes-ban másképp szemkápráztató. Hogy miért kerül be egy gazdasági lapba egy hires fotós, az nehezen magyarázható, mégha kicsit ki is tágitjuk a témakört. Végülis a képeinek van ára, ebből már lehet valamit kihozni - mondhatnánk. De a cikkből szinte semmi sem derül ki az alkotóról. A lap módszere az, hogy néhány tényt rettenetesen eltorzitva világméretű szenzációként tálalja az életút pár kiragadt momentumát. Feltétlenül legnagyobbnak, legfontosabbnak mutat be valakit, miközben a művészeti világban nincs olyan, hogy leg. Miért, Korniss Péter jobb művész, mint Gink Károly? Ilyen nincs, akárhány fotós lehet egymás mellett. Emellett nagyon érdekes, hogy a lapnak sikerült egyetlen Korniss képet sem bemutatnia. Jó, mondjuk az egyiknek látszik a fele, de azért lássuk már be, hogy ez a nagyotmondás teteje. A lap kinyilatkoztatta, hogy Korniss Péter - akit egyébként nagyon tisztelek, szóval nem erről van szó- a legfontosabb fotós és kész. Akit érdekelnek a művei, nézzen utána máshol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése