2018. február 25., vasárnap

Közös ügyeink kiállitás a Ludwig múzeumban

Muszáj érthetően beszélni. Ennek a kiállitásnak semmi keresnivalója itt. Művészeket kéne bemutatni, ehelyett azt látjuk, hogy megpróbálják a művészetet eljuttatni falukba, értelmi fogyatékosok, vakok próbálnak kommunikálni. Ez se rossz, és nem mondom, hogy nem kell ezzel foglalkozni, de talán nem itt. Bár végülis miért ne. Végső soron teljesen mindegy. Azért teljesen mindegy, mert 1: ki a fene megy el erre a kiállitásra? Jó, ez persze nem érv. 2: lehet egyfajta biztatás ez, hogy foglalkozzanak a témával, és beszéljenek róla, de ebben az esetben azt kell mondjam, hogy százezer fontosabb téma van. És attól, mert kirak elém egy tárgyat, ami semmilyen formában nem érdekes, ne kelljen már bólogatnom, hogy igen, a hátteret is figyelembe véve ez van. 3: ha már mutatják, mutassák a folyamatot, ne a végeredményt.
Rafael Y. Herman kiállitása is látható most a Ludwigban, de ez annyira kinos, hogy nem vesztegetek egy külön posztot rá. Őszintén szólva unalmas is már szidni a Ludwigot, csak azért teszem, mert az épület, amiben vannak, csodálatos lehetőséget ad művek kiállitására, emellett az én adóforintjaimból költenek arra, hogy NE mutassák be az igazi művészetet nekem.
A téma meglehetősen ötletes, éjszakai felvételekről van szó, amelyeket addig világitottak, amig nappali fény hatását nem kelti, csak a szemcsézettség és a lapos dinamika árulkodik, bár gondolom felhúzták erősen Photoshoppal, mert egy nyers kép nagyon nem igy néz ki. A projekt szerint azt kéne látnunk, hogy az éjszakai táj egy fikció, nem valóságos,noha mi annak vesszük. Ez sajnos logikailag akkora bukfenc, hogy teljesen érdektelenné teszi az egészet. A táj ugyanis nyilvánvalóan  nappal is igy néz ki, ez nem fikció, de ugye ha levesszük a maszlagot, akkor dögunalmas, érdektelen képeket látunk, amik még szemcsések is.
És ilyet még nem láttam: nem jutott elég kép (persze elég nagy a kiállitótér), ezért ha belépünk a kiállitásra, két óriási főfal teljesen üres. Ez is a koncepció része lenne? Egy kép/terem? Tényleg azt gondolom, hogy odaadhatták volna valakinek, aki ki is tudja tölteni.
Szerencsére Fabényi Júlia lelép végre, viszont nem lehet tudni, nem jön-e rosszabb a helyére. Mint mondjuk Pakson. Akkor akár tényleg be is lehet zárni az egészet, mit udvariaskodunk itt?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése