2015. január 27., kedd

A fotószövetség választ

Ez már csak igy megy nálunk, hogy mást ne mondjak, Galkó Balázs, aki a kapolcsi fesztivál arca, egyszersmint leglelkesebb szereplője volt, egyszercsak bejelenti a Magyar Narancsban, hogy összeveszett az új szervezőkkel, és többet nem megy. Miért épp a fotónál menne másként, főleg a Capa központ szégyenletes belépője után?
Szombaton elnököt választott a Fotószövetség. A jelenlegi elnök, Szamódy Zsolt kihivója Mucsy Szilvia volt, és úgy tűnik, de nem egyértelmű, hogy mintha Mucsy Szilvia nyert volna, 1 szavazattal, ha. Majd megtudjuk, ha. Mert azt is mondják, hogy az a bizonyos 1 szavazat érvénytelen volt. De ez nem érdekes. Sokkal fontosabb a háttérben zajló folyamat.
Egy ideje ugyanis a fotózásban is új szelek fújnak. A régi nagy öregek, akik még saját kezűleg hivták elő a Forte filmjeiket, és mindent tudtak a push hivásról, elkeseredetten nézik, ahogy a digitális technika elrobog, és felökleli gondosan megóvott gépeiket. Ezt persze metaforának szánom, de lássuk be: 1. ma már senkit sem érdekel, hogy ki milyen blendét használ, a Forte amúgyis bezárt, az analóg gépeknek konyec - mondom ezt úgy, hogy én is tudok hivni, nagyitani, és nosztalgiával gondolok azokra az időkre, amikor 50-es (vagyis alacsony) érzékenységű Velvia diára fotóztam, hasból számitott expoziciós időkkel. 2. A fotószövetség tagsága viszont nagyobb részben nem fiatalokból áll, és ezt hiba nem figyelembe venni 3. Azt viszont ezek az idősebb emberek nem veszik észre, hogy ma már a fotózás a képzőművészet felé hajlik, és lassan már semmi köze a fotózáshoz, mint aktushoz. Vagyis képzőművészeti kapcsolatokat kellene teremteni (meg már kellett volna eddig is), és nem azt tekinteni jó fotósnak, aki 22-es blendével tud parasztházat fotózni. A kettő alapvetően eltér egymástól.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindkét elnökjelöltet személyesen ismerem. Anélkül, hogy itt bármelyiküket is kiemelném vagy preferálnám, az egészen biztos, hogy a fotószövetség megújitása elkerülhetetlen. A szövetséghez való tartozás fénye ugyanis erősen megkopott. A fotóhónap egy senki által nem ismert rendezvény, a szövetség még a Mai Manó házban sem tud kiállitást szervezni, és nemzetközileg pedig semmit sem jelent, ha valaki szövetségi tag. De. Az sem megoldás, hogy hirtelen egy mini mma-t hozunk létre, mindent eltaposunk, megszüntetünk és sóval beszórjuk. Köszönjük, ezt már megcsinálták, látjuk milyen eredménnyel. Ha most mindenki kilép a fotószövetségből, akkor előrébb jutottunk?
Most még azon megy a vita, hogy miért húzodott el a szavazás, és ki mit mondott. Holnap már azon kéne vitatkozni, hogy merre van az előre. Felőlem akár két elnökkel is, csak menjünk már valamerre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése