2015. január 6., kedd

Rippl Rónai és Maillot barátsága a Nemzeti Galériában



Rippl-Rónai szépen beleilleszkedik abba a trendbe, amely (mondjuk) Munkácsy-val kezdődött, aki olyannyira Párizsban élt, hogy a felesége is francia volt, és amint az akademizmus elkezdett visszaszorulni Párizsban, a festők tömegével utaztak ki tanulni és tapasztalatot szerezni. Nem csak tőlünk, a csehektől, oroszoktól, októl, mindenhonnan. Abban az időben Párizs volt a művészeti élet központja, és egyáltalán nem véletlen, hogy pl. az impresszionizmus is onnan indult. Mindezt csak azért emlitem, mert akkoriban természetes volt az, ami ma egyre kevésbé, vagyis hogy a festőknek világot kell látniuk, tanulniuk kell az itthoni tanulmányaik végeztével is. Éppen ezért Rippl-Rónai és Maillol barátsága a világ legtermészetesebb dolga volt, hiszen Rippl-Rónai kezdett befutni Párizsban, senki sem értette, amikor 1902-ben hátat forditott Párizsnak és visszajött Budapestre.
A Nemzeti Múzeum tárlata rögtön az elején jó értelemben sokkolja a látogatót, amikor a női portrékkal bemutatja, mennyire hasonlóan festettek. Persze hozzá kell tenni, mint szinte mindig, hogy Maillol-tól azért nem éppen a főművei érkeztek Pestre, már csak azért sem, mert Maillol ugye szobrászként lett végül hires, bár a grafikától a szőnyegig szinte minden stilusban kipróbálta magát. De ettől még a kiállitott anyag nagyon szép, a világitás pazar, a párhuzamok érthetők. Kicsit később, az egyenes részben kevésbé érthető a sok Rippl-Rónai grafika, én értem hogy sok volt belőlük a raktárban..No de minek rosszindulatúskodok én itt. A kiállitás kifejezetten nézhető, és tényleg a barátságukra koncentrál,  szerencsére a sok pointilista Rippl-Rónai csak az utolsó terembe került.
Ma már nehéz elképzelni, hogy volt idő, amikor nem volt napi 3 repülőjárat Párizsba, amikor a vendégségbe menés több hónapot jelentett, és a franciák is nyitottak voltak a magyar művészre. Nosztalgiának remek ez a kiállitás, és a képek szinvonala is megfelelő. Néhány részlet csak a legelvetemültebb rajongóknak lesz érdekes, de ez egyáltalán nem zavaró. Jó lenne folytatni ezt a sorozatot, kiváncsian várom a továbbiakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése