2015. január 23., péntek

OTP és a fotómúzeum

Bevallom, pár napja már emésztgetem a hirt, de egyszerűen képtelen vagyok értelmezni: az új városligeti múzeumi negyedben az új fotómúzeumot az Otp finanszirozza. Az Otp bank és Otp Lakástakarék az a két szervezet, amelyik a Műcsarnok mögött álló területen felépitheti és üzemeltetheti a fotómúzeumot. Mindez nem tűnik pletykának annak tükrében, hogy Baki Péter, a fotómúzeum kecskeméti igazgatója és a fotószövetség köremailben tájékoztatta erről a tagságot. Azt is megtudtuk, hogy az épületet a Középülettervező Zrt. tervezi, és egy képen fel is tűnik egy üvegkocka, amely valóban hipermodernül néz ki, mondjuk úgy, mintha egy üvegkockát dobtak volna le. A műtárgyakat a fotómúzeum adja, a finanszirozást az Otp. Az új fotómúzeum üzemeltető cégében a fotószövetség pedig 10 %-os tulajdonrészt szerez.
Próbáljuk meg értelmezni ezt. Eddig úgy tudtuk, hogy a múzeumi negyed teljesen állami pénzből épül, és fő célja a kinőtt Mai Manó házat helyettesiteni és a Kecskemétre költözött Fotómúzeumot visszahozni Pestre. Az nyilvánvaló, hogy már igy is Magyarország szégyene volt, hogy a fotómúzeum Kecskemétre kényszerült, miközben számos világhirű fotósunk van, akiktől itthon semmit sem lehet látni, egyetlen árva képecskét sem. Ez szégyen. Viszont mit keres itt az Otp? Vagy bármilyen másik cég? És mi garantálja azt, hogy pár év múlva nem fogják azt mondani, hogy kérem, unjuk már a fotósokat, inkább irodának használjuk a fotómúzeumot? És természetesen senki nem szól arról sem, hogy mi lesz a gyűjteménnyel, amit most Kecskeméten őriznek? Az is 90/10 arányban az új testületé lesz? Mert ez a 10 % nem hangzik túl jól, ha valódi ellentétre kerül sor. Oké, több mint a semmi, lévén a fotószövetség az égvilágon semmit sem ad ebbe az üzletbe, vagyis a semmiért jó a 10 %, de azért ugye kicsit kevésnek érezzük ha dönteni kell?
Az is rettentő furcsa, hogy a közlemény az égvilágon semmit sem mond arról, mi is lesz az új épületben? Robert Capa? Vagy kortárs? És ki fogja ezt eldönteni? Egyetlen személyt sem tudunk, aki a nevét adta volna ehhez. Márpedig egy fotómúzeumhoz minimum a Kincses Károlyt kéne megnyerni, lévén más tekintéllyel és szakértelemmel rendelkező ember jelenleg nincs.
Szóval nem értem. Az állam mégse ad pénzt fotómúzeumra? Vagy adna, csak az mma-n keresztül, ami nyilván vállalhatatlan? Miért kell az Otp-re bizni az egyik legnagyobb nemzeti kincsünk kezelését? Mert arról ugyan nem sok szó esett, de Moholy-Nagy, André Kertész, Brassai képei eurómilliókat érnek, tehát ha az Otp ráteszi a kezét erre az anyagra, akkor erősen megéri neki beraknia azt a kis pénzt az épületbe. De egyáltalán: hogy kaphatja meg egy bank, egy profitorientált szervezet a Városliget egy darabját? Mert ne legyenek kételyeink, az Otp nem fog az állam vagy magánszemély telkére pár milliárdért felhúzni az épületet.
Nyilvánvaló, hogy nem ismerek minden részletet, és elképzelhető, hogy a kérdéseimre értelmes és valódi válasz adható. De ezek az infók nem elérhetők, és ez aggasztó. Mi lesz ebből?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése