2015. július 10., péntek

5 legfestőibb úticél

Ha már nyár, és Csontváry kiállitás, amiről hamarosan irok külön is, eszembe jutott, hogy mennyire szerettem a Nemzeti Galériában a Taormina képet fent a második emeleti lépcsőfordulóban. Ha máshol lett volna, talán rá se nézek, de ott valahogy felejthetetlen. Erről viszont az jutott eszembe, mennyire szivesen visszamennék oda, tegyünk hát virtuális utazást!
1. Taormina. Szicilia nem csak szerintem leginkább érdekes pontja, ha valaki eljutott oda, ne bánkódjon, ha bármi más kimaradt. Egy festői öbölben van a falu, fent a hegy tetején, de legalábbis majdnem a tetején, turistáskodva kissé felháboritó, hogy a tenger mennyire messze van, még kocsival is. Ezért a legjobb naplementében érkezni, ahogy Csontváry képén látjuk: a szinek döbbenetesek, a római szinház maradványai csodásak, a falu pedig egy aprócska ékszerdoboz. Jó, persze nagyrészt művi az egész, hiszen túl sok a turista, és egy átlagos sziciliai faluban bizony nem látunk ilyen németesen helyrepofozott házacskákat finom virágokkal, de ezen felül maximum a parkolásba lehet belekötni, de hát az meg olyan amilyen. Elég egy órácskát eltölteni ott, és máris jobban fogjuk érteni a görögöket és rómaiakat, mint előtte tiz könyv elolvasása után. Rettenetesen erős élmény, és nemhogy Sziciliában, de jóval távolabb sem jut eszembe hasonlóan erős élmény.
2. St Paul. Nizza mellett járunk a hegyoldalban, gazdag amerikaiak és persze franciák földjén. St Paul varázslatos falucska, ami persze szintén a turizmusra épit, de már jópár fokozatban gazdagabb verzióban: van pl. parkolóház, ami nem ronditja el a tájat, és 6 emeletes, tehát jó sok autó elfér. A falucskában pedigdrága galériák és még drágább dizájnerboltok váltják egymást, még jó, hogy a sétálásért nem kell fizetni. De ez csak a máz, mert a falucska belül egy hangulatos gyöngyszem. A közelben pedig remek éttermek, galériák, és a Cote D'azur úgy általában. Az igazán ügyesek Eze-be is bekukkantanak, bár az én titkos kedvencem La Turbie.
3.Bellagio. A Comó tó körül mászkálni sem kutya érzés, és az a döbbenetes, hogy ez is egészen más. Comó csak egy ronda olasz kisváros sok szempontból, de ha felfelé indulunk Blevio irányába, a természet megmutatja, milyen is az igazán elragadó tájkép. Bellaggio térképen alig 30 km, de minél lassabban megyünk, annál szebb. Bár Bellaggio-t irtam, de valójában az oda vezető út az, ami 5 csillagos, a falu valójában egy nagyon gazdag turistafalu táskaboltokkal és rengeteg nagyon drága étteremmel. Érdemesebb piknikezni valahol, és csak csodálni a tavat, melybe belefut az a zöld hegy..
4. Vrbnik. A horvátoknál Trogirt szokták mondani, és dehogy beszélek én le bárkit is arról. A Krk szigeten viszont ez a falucska a kedvencem, és még a közelben lévő Rab sziget, csak oda nehezebb eljutni. Vrbnik abszolút semmiről sem nevezetes, és ez a szép benne. Gyönyörű kék a viz, a part csodás, és a falucska szintén olyan, mintha a középkor köztünk élő valóság lenne. Bár ezzel az erővel végigmondhatnánk az összes tengerparti falut.
5. Hallstadt. Nehogymár kimaradjanak az osztrákok, mert ez a falucska bizony képeslapra kivánkozik. Az is meggyőző, hogy pl. biciklin érkezve feltűnő, hogy minden rendben van, nincs szegénység, nincs piszok, elképzelhetetlen, hogy egy ház ne legyen felújitva. A hegyek pedig csodásak, főleg amikor lefelé nézünk róluk, és egy pillanatra elhisszük, hogy nem kell másnap hazamenni..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése