2015. július 25., szombat

A 4 milliárdos Tiziano, amire lecsapott a magyar állam

A hir, ami meglehetősen mérsékelt érdeklődést váltott ki, pedig elég érdekes, az az, hogy az állam, egészen pontosan a nemzeti bank 4,5 milliárdért vett egy Tiziano képet. Hoppá! Az érték és a név is sokszorosan hoppá, bár igaz, mostanában már csak állami pénzekből lehet nagyrészt ilyen korabeli és értékbeli képeket venni, egyszerűen elfogytak ugyanis a piacról, akinek meg van, az nem fogja eladni.
Büszke vagyok, hogy gazdagabbak lettünk egy Tiziano-val. Ez nagy dolog.
És most a jön a de, ami meglehetősen hosszú lista lesz. Kezdjük a könnyű részével. Tiziano? Magyarázza már meg valaki észérvekkel, miért pont ő, és nem mondjuk Leonardo, haha, tőle aztán várhatnánk hogy felbukkanjon egy kép a piacon, maximum az ecserin egy hamisitvány.. Egyébként meglepően sok nagy nevünk van a Szépművészeti raktárában..Szóval hamarosan leirom majd, hogy ez a Tiziano nem úgy lett, hogy gondosan szétnéztünk a piacon, és megversenyeztettük a képeket, hanem egész máshogy.
Mostanában egyébként az a menő, ha kortárs alkotásokat vásárolnak gyűjtők, ugyanis mig a Tizianok ára nagyjából stabil, már csak azért is, mert nincs eladó, a kortársaké meredeken emelkedik, persze már akié...De mondjuk egy Richterrel olyan nagyon nem lehet melléfogni..Ehhez képest mit gondoltok, mennyit költött az állam az elmúlt években kortárs képekre? Semmit. 0 forintot. A festőink tehát nem számithatnak arra, hogy a képeik bekerülnek a nemzeti galériába pl. csak ha ők adományozzák, ami jó móka lehet, de azért mégse igy kéne. Innen nézve azért az a 4,5 milliárd...
A történet amúgy rém egyszerű, és illik is a mostani folyamatokba. Egy gyűjtő a Nagyházy Galéria árverésén megvette 140 millióért a képet, Tiziano műhelye eredettel, ami lehet az, hogy a festő egyik inasa festette unalmában, meg az is, hogy maga Tiziano, csak nem szignózta. A gyűjtőnknek szerencséje volt, ez utóbbi derült ki a Szépművészeti Múzeum hathatós közreműködésével.
Mese habbal? Az. De látjuk, hogy van erre is pénz..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése