2015. július 31., péntek

Aj Wei Wei útlevele

Egy ideje már lehet olvasni arról, hogy az internetre kapcsolódó autók szoftverét feltörve az autók (igen, a most kapható új autók) egy része feltörhető, és ellopható az autó, de már arra is van példa, hogy autópályán elvehetik a gázt a sofőr elől, ami már kevésbé vicces. Az irány pedig egyértelmű: mobiltelefonnal lehet nyitni az autót, kulcs nélkül lehet inditani, gps méri, hogy hol mennyivel megy, és milyen fokozatba kéne tenni a váltót, kamerák figyelik, hogy átmegy-e a szemközti sávba stb. Ebből az következik, hogy ha elterjednek majd az önvezető autók, az nagy szivás lesz, ugyanis egy hacker jön, és egyszerűen el fogja terelni az autót, vagy egyszerűen egy kamion felé fogja irányitani, ha rossz napja van. Utópia? Na de kérem, ha egy mobiltelefonnal ellopható egy autó, az minimum vészcsengőt kéne megszólaltatnia a fejekben...
Ezt csak azért irtam le, mert pont a legnagyobb országok azok, akik élen járnak a polgáraik megfigyelésében. Igen, Usa az első, de Kina se most jött le a falvédőről, sőt ott ugye nincs is demokrácia. Persze az Usában meg van, mégis megfigyelnek.
Aj Wei Wei egy kinai hős. Aki látta a róla készült filmet, ami pl. Londonban is a mozikban ment (és nekem megvan), az tudja, hogy nagyon sokat tett azért, hogy az értelmetlen bürokratákat leleplezze, és nem kis dolgokról van szó: pl. egyszer eltitkoltak egy földrengést, melyben százak haltak meg, mert előre jelezték a bajt, mégsem tett semmit az állam a lakókért.
A modern Ludas Matyi történetek nem szoktak jól végződni, ez sem végződött jól: a hatóság elfogta, először adócsalás cime alatt, majd megkinozták és fogva tartották majd egy évig. Az erről készült szobrai egészen elképesztőek: két őr figyeli egészen közelről, ahogy a megbilincselt művész eszik, alszik, vagy éppen akármi mást csinál. Egy izben pedig úgy megverték, hogy Münchenben kellett megműteni.
Egy ideje látható, hogy ezúttal Aj Wei Wei nyert, hiszen ezekről az embertelenségekről és a többi dologról is milliók szereztek tudomást a filmje kapcsán, azt pedig már nem lehet eltűntetni. De azért legalább az útlevelét elvették - mondhatni kicsinyes gesztus.
Ezért nagy szó, hogy most visszakapta a okmányát a művész. Egyrészt nem csodálkoznék, ha mindez azért történt volna, hogy egyirányú repjegyet vegyen, másrészt viszont igy végre részt is vehet a megnyitóin - merthogy évek óta nem tud elmenni a kiállitásaira. Azt hiszem, ezzel csak kiengedték a szellemet a palackból, viszont Kinában sok követőjének kéne lenni ahhoz, hogy folytassák a megkezdett munkát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése