2016. január 19., kedd

Most már Orwell-t mondok

Legyen annyi ez a bejegyzés, hogy iderakok egy linket egy fontos témáról? http://tranzitblog.hu/mit-tegyunk-de-tenyleg/
A helyzet a következő: ebben az országban úgy alakult, hogy az állam nagyon sok független szinházat, művészeti intézményt, újságot, néha még galériát is támogat azért, mert a sokszinűség érték, és ezek a szervezetek a támogatás mértékénél általában jóval többet tesznek a társadalomért, van aki forintosithatóan is, hisz mondjuk a Krétakör, a Szputnyik külföldön is sok előadást tudott létrehozni, amiből kitermelték a támogatás mértékét. Mások egyszerűen csak olyan értéket, művészetet, újságot stb teremtettek, ami az egész társadalomnak hasznos - hú de nagy szavak. A lényeg, hogy az egyes embereknek nem kellett közvetlenül megfizetni egy festőt, egy újságirót, netán irót, mert az állam fizetett valamennyit, amiből fenn tudták tartani ezeket.
Ezt a rendszert sok éven át egy NKA nevű intézményen keresztül végezték. Érdekes módon nagyon sokáig nem volt az se baj, ha a támogatott szervezet mondjuk épphogy ellentétes politikával birt, mint az NKA, és ez igaz volt a szocikra és a jobboldaliakra is. Működött ahogy működött, sokszor sokan vitáztak róla, elfolytak pénzek, nem volt hatékony. De.
Idén azt találták ki, hogy ha már úgyis itt van az mma, magyar mozgalmi akadémia, ja nem, művészeti, szóval ez a senki által meg nem választott, amúgy is irdatlan ökörségeket beszélő szervezet vegye át az NKA fölötti hatalmat. Namost, az mma-t nemhogy mindenki utálja, de oka is van rá, hiszen a szervezet soha nem látott embereknek itél magas ingyenpénzt, mindenféle teljesitmény nélkül, akkor, ha a támogatott azt mondja, hogy ő márpedig mélymagyar, és csakis a magyarság. Semmi bajom ezzel, sőt én is magyarnak tartom magam, de a művészetben ez a belemagyarázós dolog egyszerűen nem működik. Azazhogy vagy természetes, mint mondjuk Korniss Péternek, aki Erdélyről anélkül fotózott csodálatos képeket, hogy amúgy mélymagyarnak vallaná magát, teljesen természetes, hogy egyébként a művészi képességei ennek az országnak a javára válnak. Viszont aki azt mondja, hogy ő aztán nagyon magyar, az általában azt leplezi, hogy bármi más mondandója lenne. Épp ezért ciki, ha valaki annyira mélymagyarozik, mint az mma.
Namost. A probléma az, hogy az mma láthatóan mindenkit el akar taposni, aki nem mélymagyar. Csakhogy az NKA támogatás eddig nem erről szólt. Egy Krétakör éppenhogy birálja az országot, de nem öncélúan, hanem szembesit rossz dolgokkal, merthogy ez a szinház dolga (is). Az FKSE (fiatal képzőművészek) szintén nem mélymagyar, és még ezermillió olyan szervezet van, akik nem az mma szerint határozzák meg magukat. Számukra most két választás van:1. nem pályáznak az NKA-hoz, nem kapnak pénzt, bajban vannak 2. pályáznak, de akkor pitizni kell, bele kell irni a pályázatba, hogy mélymagyar vagyok, mégha nem is. Igazi 22-es csapdája, nemigaz? Hiszen ha egy nyilvánvalóan nem mélymagyar szervezet elkezd a pályázatában mélymagyarozni, akkor az hiteltelen. De ha nem kapnak pénzt, akkor attól magyarabbak lesznek.
Persze lehet azt mondani, hogy hagyjuk az egészet, ne adjunk pénzt senkinek. Számomra még ez is oké lenne, egy feltétellel. Az mma-nak sem. Minden más esetben nagyon szűklátókörű dolog megfosztani a normális szervezeteket a pénztől, amit eddig kaptak. Azért, hogy szolgáljanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése