2016. január 29., péntek

Anselm Kiefer a párizsi Pompidou-ban

Egy újabb érdekes kiállitás, amit most nem fogok látni. Az amúgy áprilisig nyitva tartó tárlaton az ismert német festőt mutatják be. Az utóbbi néhány évben látszólag a Pompidou is kicsit leeresztett, a nagy sikerű Dali kiállitás persze megismételhetetlen, de akárhogy vesszük, már Hantai Simon is ismeretlen volt ezen a szinten, Wifredo Lam pedig pláne, a közös bennük persze a francai hátország. Ilyen szempontból Anselm Kiefer sem kivétel, már 8 éve él a Pompidou közelében, hiába született Németországban.
Én azt szoktam mondani, bár lehet, hogy nincs igazam, hogy Anselm Kiefer az emberábrázolás Pollockja, ugyanis a képein az ember általában kicsiny és majdhogynem jelentéktelen, ami viszont körbeveszi, az lehetne akár Pollock továbbfejlesztése is. A megfolyások és absztrakciók jelenléte amúgy is kedvelt eszköze a kor festőinek.
Most nem fogok úgy tenni, mintha minden képét ismerném. Tavaly novemberben szemeztem már a kötettel, de végül nem hoztam el. Talán majd legközelebb. Talán. Csak egy kicsit izgulok hogy mikor lesz az a legközelebb, talán nem 50 év múlva...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése