2016. február 14., vasárnap

Baán László esete Ludas Matyival

Nézzétek el, hogy nem tudok most kárörvendés nélkül tekinteni erre a jelentéktelen szösszenetre. Történt ugyanis, hogy az a politikai szereplő, aki nem tekinti magát annak (Habony Árpád) úgy gondolta, ő törvényen felül áll, és ha már ez van, mi lenne, ha néhány festményt ő kihabonyozna (köszi index.hu, ott a pont) a Szépművészetiből. Természetesen az ő nagy barátja, Baán László, aki lehet, hogy nem is barátja, azonnal igent mondott, hiszen a művészet mindenkié (vagyis most éppen senkié, ugyanis a Szépművészetit bezárták).
Namost. A Szépművészeti nem a Szabó Ervin könyvtár, különben már nem lenne ott egy kép se (bocsi, a Boticellit, amit kikölcsönöztem, elhagytam valahol, bocsibocsi, ugye nem kéritek azt a 3 milliárdot amit ér?). De. Mégis lehet kölcsönözni, csak épp állami intézményeknek, és persze olyan képeket, amik nem hiányoznak amúgy sem. de nem ez a csavar. A valódi probléma az, hogy az átlátszó.hu-nak kellett kiperelnie ezt az információt a múzeumból, mert a múzeum kerek perec kijelentette, hogy nem adja ki, hova került az a 10 kép, amiről szó van. Tehát 1. a  Szépművészeti el akart titkolni egy ilyen sumákságot 2. Összevissza beszéltek akkor is, amikor már kiderült a botrány 3. Akkor ezek szerint tényleg az a metódus, hogy egy nem tudni ki, hiszen a H. betűs személyt állitólag senki sem alkalmazza, igaz van parlamenti belépője is, csak úgy közli, hogy szeretne képeket kölcsönözni, majd Szabó 2. László (aki nem valós név, de jól hangzik) irodájába bemegy Baán László, és azt mondja, hogy ez mehet? Vagy Szabó magától is jóváhagyta volna ezt?
szóval mégegyszer. A Szépművészetiből magánszemély nem kölcsönözhet képet. De hogy utólag mégis eltussolják az ügyet, találtak egy gumiparagrafust, miszerint a miniszter engedélyével tulajdonképpen mégiscsak lehet bármit, akár ezt is. De azért azt nem gondolhatták, hogy ez, mégha igy jogszerű is, azért nem panamázás, mert az. Hiszen akkor jópár gazdag ember, vagy akár én is, miért ne?, beküldtem volna a kérelmemet, hogy kérem a..melyiket is? mindegy, valamit, talán egy El Greco-t, Rembradt rajzot, de tényleg mindegy, havi 15000-ért jöhet a nappalimba. És akkor még képesek voltak olyan arcátlanságot nyilatkozni, hogy a múzeum szakemberei kimentek a helyszinre és ellenőrizték a lakást. Hát persze.
A poén egyébként az, hogy Baán László végülis ezen a nyakatekert baromságon csúszott el. Amig ugyanis nem volt ügy, addig senkit sem érdekelt, hogy hol vannak a Szépművészeti képei, lehetnek akár egy pajtában is Rákosrendezőn, de amikor botrány lett az ügyből, a miniszter csak kinyögte, hogy ő bizony nem hagyta jóvá azt a bizonyos kölcsönzést. Megnézték, és tényleg: a mindig arcpiritóan pontos Baán elcsúszott ezen a marhaságon. Ha ugyanis beküldi a jóváhagyást a miniszternek, az aláirja az aznapi 8000 másik érdektelen papirja mellett, akkor a miniszter a hülye, igy viszont Baán. Kapott is egy irásbeli megrovást, talán még az ellenőrzőjébe is beirtak. Hú. Ez aztán a megtorlás. Ez kb. olyan, mintha a miniszter annyit mondott volna neki: te marha! Kb. ennyit számit egy megrovás. De Baán nem bukott meg, nem mondott le, fel se merült, hogy takarodjon már el, semmi. Pedig a múzeum raktárkészlete nem nyilvános, Habony nyilván belső forrásból kapott infót, hogy mit vihet. Vagy Baán annyira természetesnek tartotta a kérést, hogy nem akarta vele zaklatni a minisztert? Vagy el akarta hallgatni? Ugyan már, milyen gyenge sztori ez!
Szóval. Kezdjük előlről, most jóhiszeműen. Habonynak nagyon tetszett pár kép a múzeumból (mellesleg még mindig nem tudjuk, ki ez a fickó és miből él?), fejből fújta a festőket és a képcimeket is, majd irt egy kérvényt Baánnak, hogy léci, add már kölcsön ezeket a képeket, Baán meg kölcsönadta. Egyébként az is egy másik kérdés, hogy H. betűs izlése milyen? Miért pont ezt a 10 képet akarta, egyáltalán mekkora a nappalija, hogy 10 ilyen nagy kép befér, miért nem 562 képet vitt el, ha már, vagy miért nem egyet? És újra felteszem a kérdést: miért egy civil szervezetnek kellett kiperelnie !!! Baánéktól ezt az infót?
Tényleg szégyellem, hogy ilyen szar országban kell élnem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése