2016. augusztus 20., szombat

100 éves a DAda - kiállitás a Vajda Lajos Stúdió pincéjében

Már majdnem azt terveztem, hogy a Magyar Nemzetben megjelent Szinyei Merse Pál lányával készült interjúra reagálok, amiből árad a sértődöttség, miszerint nem ismerjük el eléggé Szinyei művészetét - de hát könyörgöm, alig van képe, és a léghajó ciműn kivül alig van értékelhető képe, mert az öregkori szürke tájak azért csak nem olyan csodálatosak, különben is ő volt a Képző rektora, milyen elismerést szeretne még? Ezen puffogtam, aztán elkirándultam Szentendrére a dada kiállitásra - mint kiderült, 1 nappal a megnyitó előtt - ez aztán helyrerakott. Immár 100 éve annak, hogy a művészetet felszabaditotta a dada, pont a Szinyei féléktől - ó mily kellem árad ebből a tájból, nemigaz Jean? - aztán jött Duchamp és kiállitotta a wc csészét. Magamról is tudom, milyen könnyű beleragadni az önsajnálatba és a biztosnak hitt keretekbe, ilyenkor pedig jól jön egy szellő, fuvallat, ami elfújja előlünk a ködöt.
A dadának pont az a lényege, hogy ne vegyük már annyira komolyan magunkat, nem a wc csésze esztétikájáról kell beszélni, hanem arról, hogy mit gondolunk a művészetről, a műalkotásról, és persze a kizökkentésről. Ez utóbbi pedig igen jól jön akkor, amikor az mma vérkomoly arccal magyarázza a semmit, a művésztársadalom másik fele meg a facebook-on röhög rajta. Legjobb lenne - mint egy bohózatban - ha bejönne a rendező oldalról, majd közölné, hogy kösz fiúk, viccesek voltatok, és most valami egészen más. Repülő békák. Snitt.
Gyerekeken látom, hogy önfeledten tudnak kiállitásosdit játszani, rajzolnak valamit, és máris magyarázzák, hogy ez ide meg oda kerül. De felnőtteket egyáltalán nem látok bohóckodni, pedig nekem ne mondja senki, hogy csak az lehet művész, aki 80 évet tanult a főiskolán, épp elég példa van az ellenkezőjére. Fessünk fehér alapon fehér négyzetet! Vagy bármi mást!
Úgy látom, elég sok helyi művészt megmozgatott ez a kiállitás. Szépen gyűlnek a botrányos alkotások. Valakinek még azt is van mersze leirni, hogy még egy mókus is érdekesebb,mint a dada. Máshol burzsuá nyugdijasok repkednek, bőröndből bújnak elő barbi babák..
Tudjátok mit? Százszor érdekesebb, mint egy mma közgyűlés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése