2016. augusztus 29., hétfő

Könyvajánló: György Péter: A hatalom képzelete

Annak ellenére, ami az iróval a Liget projekt kapcsán történt, meg még előtte, az a rettenetes múzeum könyv, ami viszont olyan igényesen van kötve, mintha az évszázad könyve lenne, szóval mindezek ellenére György Péter egy gondolkodó, értelmes ember, és volt idő, amikor nagyon átlátott dolgokat. A kérdés csak az, hogy ezt a könyvet még előtte irta vagy már utána?
Nem is olyan könnyű a válasz. Egyfelől a téma, "állami kultúra és művészet 1957 és 1980 között", elég hiánypótló, azért hosszú oldalakon keresztül olvashatunk olyan mondatokat, hogy az előző rendszer mennyire rossz volt, ami azért nagyjából még nekem is leesett, noha nem sokat kellett élnem a rendszerváltás előtt. Aki olvasott már Faludy-t, az ne vegye a kezébe ezt, szájbarágós, elemzősnek gondolt, valójában száraz szöveg ez. Azonban.
Bár teljesen értelmezhetetlen ebben a közegben az irók több mint 100 oldalon keresztüli bemutatása, amikor végre a festőkre kerül a sor, eláll a szavunk. Pontos, érdekes, jó elemzéseket olvashatunk, ráadásul kifejezetten a festészet és a hatalom összefonódásán keresztül, ami igencsak ritka együttállás. Végre le meri irni valaki, hogy a Képzőművészeti Egyetem valójában a boldogulás ellen hat, hiszen egyrészt az onnan kijövő emberek nem állják meg a helyüket festőként, de erre nincs is szükségük, hiszen a brancs az övéinek juttat egy apró szeletet. Basszus, ma, 2016-ban még mindig van olyan, hogy műteremlakást adnak festőknek. Azt viszont nem tanitják meg az egyetemen, hogy ha valaki érvényesülni szeretne, akkor sorozatokban kell gondolkodnia, portfoliot kell késziteni, névjegykártyát, hogy kell ismerkedni külföldön satöbbi..Persze ez nem meglepő, hiszen a tanárok egytől egyig csak az itthoni posványban ismertek, igy tehát nemlétező tudásukat nemigen adhatják át...György Péter pedig szépen megirta ezt is.
Nemigen tudnám ajánlani a könyvet mint kellemes nyári sztorizgatást, viszont mindenkinek kötelező, aki ebben az országban próbálja kidugni a fejét a posványból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése