2016. szeptember 1., csütörtök

Kaliczka Patricia

Gyűjtöm a művészeti lapokat, és időről időre át is lapozom őket, hiszen sokféleképp lehet olvasni egy újságot. Buszon, átlapozva az érdektelen dolgokat, várakozva egy fogorvosi váróban, este elalvás előtt lapozva, keresés közben levéve a polcról, netán szisztematikusan feldolgozva, kijegyzetelve. Nemzetközi szinten nem a Flash Art magazint mondanám a legérdekesebbnek, habár sok interjú van benne és sok barátságot is bemutat, az viszont biztos, hogy itthoni körülmények közt a magyar Flash Art volt "A" művészeti lap, és ezt csak az mma féle Műcsarnok lefoglalása tudta beszüntetni (már nem jelenik meg magyarul). De vajon nosztalgia-e csupán ez az érzés, vagy ma is tud újat mondani?
Kiválasztottam tehát a 2013 július-augusztusi számot, és a nyilvánvaló slágertémákon túl - amik persze máshol nem jelentek meg ennyire hangsúlyosan -olyan neveket kerestem, amit a lap felfedezésének mondhatunk, vagyis olyan nevet, amit máshol még nem hallottam. Ez a név lett Kaliczka Patricia.
Kicsoda ő? Először is, 2014-ben végzett a Képzőn. Az itthoni művészvilágban annyira komolyan veszik ezt a Képző cuccot, hogy aki nem ott végez, az egy senki, tehát ilyen értelemben Patricia egy valaki. Már csak azért is, mert azóta a mérsékelten befutott Viltin galéria művésze lett, vagyis szép jövő várhat rá. Kár, hogy nem vettem tőle képet 2013-ban, habár talán még most sem késő, hiszen 1988-ban született.
Azt jelenti ez, hogy a Flash Art-nak igaza volt? Tényleg ő az új reménység? Mondhatjuk. Másfelől a Derkovits ösztöndijon és egy bécsi kiállitáson kivül nem sok mindent látok, ami felkeltené a figyelmet. Persze álkiállitások tucatjai vannak, köztük olyan helyek, mint a Fészek, és ez azt jelenti, hogy van benne ambició, de igazán nagyot még nem szólt. Nem baj, van ideje, és biztos vagyok benne, hogy érdemes megjegyezni a nevet. A Flash art pedig jópontot kap a találatért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése