2016. szeptember 30., péntek

Aj Wei Wei Bécsben



Távolabbról kell kezdenem. Erről a kiállitásról, pontosabban erről a háromról, mert a kinai művész több helyen is kiállit Bécsben, már megirtak mindent a lapok. Az Artmagazin összefoglalta az összes tudnivalót, a műértőben Aj Wei Wei-ről itak bővebben. Röviden összefoglalva a kinai művész elhozott Bécsbe egy komplett XIV. századi teacsarnokot, amit aztán felépitettek a 21. század múzeumában. A Wang kereskedőcsalád befolyásos és gazdag volt, de a történet szerint összeszűrték a levet az uralkodóval, és ezt kivánta a művész megjeleniteni.
Azt még tudni kell, hogy Aj Wei Wei hatalmas csapattal dolgozik, és nem ő személyesen késziti a műveit. Ezt csak azért emlitem itt, mert nehogy valaki azt gondolja, hogy ő egy épitész, akit a térkihasználás érdekel, netán szobrász, akit a fafaragások hoznak lázba. Nem. Ő politikus művész, vagyis minden művével a politikát ábrázolja egyfajta modern Greenpeace-ként. A leirások szerint ezzel a művével azt akarta mondani, hogy hiába gazdag valaki, ha kiesik az uralkodó bizalmából, akkor vége, hamar lehullik a mélybe.

Engem azonban nem ez fogott meg. A politika ezen része nem érdekel annyira, meg hát annyi filmen láttuk már, hogy mindenki visszaél a hatalmával, hogy ezért önmagában nem irnék. Azért itt meg kell jegyeznem, hogy az igen kiváló Aj Wei Wei film kötelező ebben a témában. A másik film amit ajánlanék, az Exercise de l'état, sajnos magyarul nem jelent meg.
Nem, függetlenitsük most magunkat a háttértől, mert a lényeg, amiről nem irnak a lapok, egész más. Ez pedig a monumentalitás. Nevezhetném stilusnak, nagyvonalúságnak is. Ez a teacsarnok, hiába csak egy  raktárépület, gyönyörű. A fa vastagsága és kezeletlensége ellenére is erős dacolása az idővel egészen megható. A diszitések - olyan helyeken is, amik nem vagy alig láthatók- azt jelzik, hogy az épitők nem csupán egy dobozra gondoltak, hanem egy esztétikailag értelmezhető házra. Tágabb értelemben arra emlékeztet, hogy használati tárgyaink, de akár a ruhánk, egy kulcs vagy széktámla is lehet több, mint egy funkcionális tárgy.
Az is jó, hogy az épület mellett néhány farönköt leraktak, ezáltal érzékeljük a fa vastagságát, hosszát, és hogy mekkora munka lehetett összeállitani a házat. Az emeletről pedig szép rálátásunk van a diszitésekre, a tetőszerkezet láthatóvá tételével pedig azt is látjuk felülről, hogy milyen szépen oldották meg az illesztéseket. Az egész épület, igy egyben és ezen a helyen lenyűgöző, pedig csak egy faváz. Csodálatos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése