2016. augusztus 16., kedd

Nemes Lampérth József a Kieselbach-ban

Ismerős a név? Én is csak annyit tudtam, hogy kb. 1. világháború ideje lehet, csak az a baj, hogy akkoriban annyi jó festő volt, hogy nem könnyű megkülönböztetni őket...A hiba azonban nem a mi készülékünkben van. Nemes Lampérth József ugyanis nem létezik a műtárgypiacon. A sorsa igazán jellemző Gulácsy sors: főiskola, aztán háború, bevonul, megsebesül, idegszanatórium, aztán vége. Jóformán nem is években lehet mérni a munkásságát.
Festményeit széthordták, talán át is festették őket, elvesztek nagyon kevés kivétellel. Ezen a Kieselbach galéria sem tud segiteni, bár szinte minden komolyabb hazai múzeumból kölcsönöztek képet, az is nagyon kevés. És még abból a kevésből is töredék a "rendes" kép, ezúttal nem hat zsúfoltnak a galériatér. Amit látunk, az különben biztató, szép szinek, megfelelő kompozició..És itt-ott a Nyolcak hatása, ami persze Párizs hatása, és Nemes Lampérth is volt ott 1913-ban ösztöndijjal. Talán tényleg lehetett volna belőle valaki..
Csakhogy a második teremben lévő rajzok az emberi test megfelelően magasztos ábrázolását mutatják, Uitz Bélára emlékeztetve, leszámitva persze a főiskolai rajzokat, amik egyszerűen gyakorlások, bár akár önállóan is működnének. Szóval ez a munkásmozgalmi kitérő elég erőteljes, de nyilván egy hosszú életműben ez jelentéktelen epizód maradt volna.
Nehéz bármit is mondani. Kicsit olyan, mintha egy mégoly jól kivitelezett c-dúr skála alapján kéne megitélni egy zeneiskolást. Nemes Lampérth-nak egyszerűen nem volt ideje életművet összehozni, vagy pedig senki sem figyelt oda, és eltűnt az anyag, széthordták. Nem visszaállitható.
Bátor vállalkozás a Kieselbach galériától ez a kiállitás, és az augusztusi szünet idején meglehetős figyelmet is kelthet. De nem hiszem, hogy karácsonyra már bárki emlékezni fog a névre..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése