2017. június 27., kedd

Cenzúra a bécsi Collegikum Hungarikum kiállitáson

A történet viszonylag egyszerű. Miután Graz-ban megnyilt egy absztrakt magyar kortársakat bemutató tárlat, amiről amúgy a Ludwigban még kerekasztal beszélgetés is volt, Bécsben is kellett gyorsan valami, és az Esterházy-dij dijazottjaira épülő kiállitást raktak össze gyorsan. Csak sajnos az egyik mű, a Borsos Lőrinc Magyarország zászlója, ami persze egy humoros mű, és amúgy elég régi, minimum 5 éves (én már láttam itthon kiállitáson), annyira kiakasztotta a bécsi magyar intézet igazgatóját, hogy leszedette a falról a képet. Lehet szörnyülködni.
A történet ugye ott indul, hogy amikor még volt Modem Debrecenben, Gerhes Gábor egy Kósa Lajost ábrázoló szoborral érkezett, amit aztán az érintett gyorsan el is tüntetett a kiállitásról. Már akkor tudni lehetett, hogy nincs humorérzékük, felesleges úgy tenni, mintha normális viszonyok lennének. Most itt van ez az újabb eset, de valójában az egész mma erre épül, visszahozva a szocializmust, szóval lesz még itt elhallgatás.
Hogy mit gondolok erről? Túl a nyilvánvalón, vagyis hogy cenzúrázni nem csak kellemetlen, de oltári ciki is, azért van még más is. A bécsi Collegium Hungarikum ugyanis egy senkit sem érdeklő bécsi ház, ahová valamiért mégis tömegével viszik ki a képzőn végzett festőket. Komolyan mondom, a legtöbb festő tele van ilyen kiállitásokkal, mert van még magyar ház Párizsban is, azt se látogatja senki, Berlinben is van, csak ugye nem kellett volna Kertészt kiutálni onnan. Emberek, mit emberek, festő legendák leélik úgy az életüket, hogy Rómában, Bécsben, Párizsban kizárólag a magyar intézetekben van kiállitásuk, és ezt nevezik referenciának. Soha egyetlen kereskedelmi galéria sem rakná ki a képeiket, de nem is baj, mert nagyjából mindenki kap egy egyéves utat Rómába, aztán örüljön. El nem tudom képzelni, hogy épeszű ember miért akar a bécsi magyar házban kiállitani. Nulla látogató, nulla referencia, mondjuk az állam költségén el lehet oda utazni. Ennyivel már le is lehet kenyerezni a festőket. Hát akkor meg is érdemeljük. Amúgy meg gyanitom, hogy az egész évünk erről fog szólni, ki mikor mit vetet le. Már ahonnan még van mit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése