2017. június 16., péntek

Pátkai Ervin

1967: A Párizsi Biennálé zsűrijében van. A 70-es évek elején a Sorbonne-on tart előadásokat. 74-ben egy új városrész épitésekor művészeti tanácsadónak kérik fel. Szobrai többek között Clermond-Ferrand-ban, Grenoble-ben, Sénart-ban vannak. Ki ő?
56-ban ment ki mint az iparművészeti főiskola tanulója. Párizsban beirakozott az École des Beaux-Arts-ra, ez újabb indok lehet arra, hogy az 56-os francia hozzáállást egészen másnak tekintsük, mint a háborúsat, amikor a magyarokat előszeretettel bezárták vagy kiutasitották. Az ő szobrát viszont megvásárolták és ki is állitották.
Egy szomorú affér 1970-ből (Cserba Júlis infója): 1970-ben volt egy kiállitás XX. századi magyar művészek külföldön cimmel Párizsban. Ezen nem engedték részt venni, hiszen 56-ban ment ki - mondjuk hires az a történet is, melyen Kassákot sem engedték az amúgy nagy sikerű kiállitására elmenni.
Sajnos 1985-ben tűz ütött ki a műtermében és nem élte túl. Halála utána a műtermében lévő szobrok nagyrészt megsemmisültek. 2006-ban a Képzőművészeti Egyetemen (vagyis gyakorlatilag a szűk szakmának láthatóan, hiszen akkor külsős nagyon nehezen mehetett be) volt kiállitása. Állitólag Békéscsabán, ahol született, könyvet jelentettek meg róla. Ennyit tudni róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése