2018. október 12., péntek

Budapest Art book fair a Kulturkúriában

Azzal kell kezdenem, hogy a név sajnos teljes félrevezetés. Art book-nak azokat a könyveket nevezzük, amiket egy művész direkt a szép kinézet, a művészi, és persze igy az átlagostól való különbözőség miatt készit. Erre példa Kerekes Gábor kecskebőr kötésű könyve, melyben válogatott fotói szerepelnek. De a Kulturkúriában nem ezt látjuk, hanem könyvdesignról szóló könyveket. Ez sem rossz, csak más.
Amúgy ez az első ilyen rendezvény, és ezért mindenképpen üdvözölni kell, hiszen a szervezők vették a fáradságot, hogy kitalálják és meg is valósitsák. Kiállitó is akad, mégpedig a Mome designrészlege. Nyilván a tanulóknak is jó, ha tudatosul bennük, hogy van olyan, hogy designkönyv, és azt tárgyiasitva ki is lehet állitani.
Számomra meglepő volt Kassák erőteljes hatása az elkészült dolgokra. Kuthi Angelika egyenesen az Egy ember élete könyv párizsi utazását másolta be szövegként az egyébként is az ő stilusára emlékeztető könyvben, de másoknál is látszódott a Kassák hatás.
Csigó Vivienn futurista kiáltványa nem csak mint könyv (vagyis füzetke) érdekes, hanem a szöveg miatt is. Tipográfiailag érdekes -mondjuk ez sok könyvről elmondható ott -megoldásai finom izlésről árulkodnak.
A kedvencem Dés Marci papiron igazam van könyve volt, mert nem csak egy megrajzolt könyv, hanem mond is valamit magáról az alkotóról, mégha ez sokszor közhely is (azért lettem művész mert nem kell korán kelni). Mégis, ez a könyv legalább elmond valamit az alkotójáról.
Az persze jó kérdés, hogy feladata-e a tipográfiai könyveknek ilyet tenniük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése