2018. december 27., csütörtök

A novemberi Le Journal des Arts újság

Bernar Venet, akinek még akkor volt kiállitása a Műcsarnokban, amikor az még szakmai intézmény volt, a cimlapra került, mert két retrospektiv kiállitása is van épp, Lyonban és Nizzában. Ha nem a  Műcsarnokból, akkor Versailles-ból lehet ismerős a szobrász, akinek jellegzetes rozsdás ívei amúgy Magyarországon készülnek.
Nagyot szólt a franciáknál, hogy 9.3 millió euróból felújitották a Roubaix uszodát, ami már régóta egy kortárs szoborgyűjteménynek ad otthont. A csarnokban meghagytak középen egy vizes sávot, az épület hangulata ezzel valóban egyedi lett.
Hosszan foglalkoznak a felújitott svéd nemzeti múzeummal.  A felújitás elkerülhetetlen volt, hiszen az elektromosságot 1930-ban vezették be az épületbe, és azóta nem cserélték, de ami mostanában foglalkoztatja a művészettörténészeket, hogy lehet-e modern dobozokat, kockákat, tereket becsempészni a klasszikus épületekbe. Itt nem történt ilyen, de az átrendezés kapcsán jócskán leporolták a kiállitásokat, ettől vált érdekessé a felújitás.
Egy francia lapban elkerülhetetlen, hogy foglalkozzanak a Paris Photo-val.Az újság szerint elkerülhetetlen a női test újraértelmezése a fotók által, ebbe most inkább nem megyek bele. Alapvetően jónak tartom, hogy kortárs fotókról folyik a diskurzus, a női test pedig alapvetően örök téma, csak örülhetünk neki, hogy immár a nők is részt vesznek benne, akár provokációról van szó, mint Orlannál, akár új esztétikáról, mint mondjuk Jo Anne Calis.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése