2019. január 26., szombat

Bukta Imre a Kieselbach galériában

Bukta Imrében nem csalódunk. Ezúttal is kifizetődő, ha valaki a Falk Miksa utca felé kanyarodik. Bukta persze nem mai játékos, legkésőbb a Modem debreceni kiállitásán láthattuk, hogy egyrészt szivesen dolgozik és sokat, másrészt az ötletei is megvannak hozzá. A kiállitás cime: nálunk, vidéken, ami már önmagában is szép fricska a pestközpontú művészeti életnek, és ehhez még hozzájön az is, hogy igazán finom kritikát kapunk a képektől, ami a vidéki életet illeti.
A nagy képei igazából csak egy közhelyes életképet adnak, de a kiállitás egyik szenzációja számomra az a szingazdagság, ami eddig nem jellemezte a műveit. Mintha a szinességről tanult volna az elmúlt hónapokban, az új képei csodás, új szineket vonultatnak fel.
Bukta persze leginkább az ötleteiről hires: láttunk már tőle valódi kukoricát a vásznon, most az egyik (talán csak nekem új) képén szánkókat rakott a vászon elé, derült pillanatokat okozva nekem.
A kiállitás azért is elsőrangú, mert bő válogatást ad a festő életéből, ez pedig a legutolsó dolog, amit egy eladásra berendezkedett galériától várnánk. Pedig valóban, ez a kiállitás lehetett volna akár a várban is vagy a Ludwigban, csak hát tudjuk, hogy ott az égvilágon semmi sem történik már. Korábban is láttuk már, hogy a Kieselbach és a Virág Judit is múzeumi minőségű anyagot mutat be, ez alkalommal is leesett az állam a régi képektől. Itt valaki értőn és gondosan válogatott, a katalógus is jó.
Beszéljünk most egy csúcspontról, és ez számomra kétségtelenül a sátán a könyvtárban mű. Egy fekete fapolcról van szó, melybe Bukta nem kevés munkával könyveket faragott parafából, és egy sátánfigurát ültetett az egész közepére. Bár ez a sátán egy kicsit lovagra sikerült, de igy is értjük a fricskát, nem véletlen, hogy eladták ezt a művet (is). Egyszerre hüledezünk azon, hogy mennyit dolgozott az alkotó, és persze az ötlet is jó.
Az is fantasztikus, hogy a legtöbb képet el is adták, pedig az árak szerintem már egy kissé (nagyon) túlzóak. Van egy olyan érzésem, hogy igy is megéri. Meglepetésszerűen sokoldalú és megújult ez az anyag, aki teheti menjen el rá minél előbb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése