2019. január 3., csütörtök

Felmentették az Artforum Metoo ügyben vádolt tulajdonosát

Viharos sebességgel száguldott át a világon tavaly, hogy az Artforum társtulajdonosát szexuális zaklatással vádolják. Állitólag 8 nő vallott ellene, azonban csak egyikőjük volt olyan bátor -netán botor? - hogy birósági ügyet inditson.
A volt főszerkesztőt - tulajdonost tehát felmentették a new york-i biróságon, miután nem találták megalapozottnak, hogy 2009-2012 között az ott dolgozó újságirót valóban zaklatta az akkori főszerkesztő, aki egyébként a botrány miatt lemondott - igaz társtulajdonosi cimét megtartotta.
Idáig a hir. Értelmezni többféleképpen lehet. Egyrészt szerintem nem igazán meglepő, hogy ennyi idő után nem találták megalapozottnak a vádat. Ha történt is valami, márpedig gondolhatjuk azt, hogy valami történt, mégiscsak 8 nő állitott valamit egybehangzóan - nem azt jelenti, hogy ennyi idő után ki lehet deriteni. Márpedig ez mégiscsak biróság, vagyis bemondásra nem fognak elitélni senkit.
Másrészt, a feminista olvasatban ugyebár egyrészt a pasik és a status quo összezárt, másrészt ezzel a döntéssel támogatják továbbra is a nők elleni erőszakot.
Amikor egy magyar rendezőről derült ki, hogy nőket zaklatott, akkor látszólag győzött a feminista hangadók csoportja, és a rendezőnek távoznia kellett. Ugyanakkor 1 év telt el, és már kapott állást egy másik szinházban, tehát gondolom annyira azért nem esett a padlóra.
Itt is valami hasonló a helyzet. Az Artforum társtulajdonosa már megbűnhődött, amikor a nyilvánosság előtt meghurcolták, lemondatták főszerkesztői poziciójáról, és az egész művészszakma rajta csámcsogott. A felmentő itélet nem fogja semmissé tenni a negativ élményeit.
Ugyanakkor a zaklatással vádoló nem nyert biróságon, de a nyilvánosság előtt már mindenképpen nyert: a tömeg elhitte neki, hogy az eset valóban megtörtént, és ez független a most meghozott itélettől - hiszen a biróság érdemben nem is tárgyalta azt, hogy mi történt 2012-ben.
A nyilvánosság ereje? Vagy csak egy szájhős, aki vesztett a biróságon? Tanulságos eset.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése