2016. május 15., vasárnap

Artforum május

Imádom Csikós Zsolt irását egy autós újságról (http://totalcar.hu/belsoseg/2016/01/10/most_akkor_egy_kis_kultura/), de képtelen lennék ilyet irni az Artforumról. A világ legsznobabb újságja annak az öt embernek szól, akik minden egyes oldalát értik, esetleg még további 10-nek, akik azt mondják hogy értik. De hiába, a benne szereplő művészek 99 %-áról nemhogy még nem hallottunk, hanem elképzelni sem tudjuk, miért kerül be a lapba. Volt egy idő, amikor annyira sznobnak éreztem magam, hogy komoly erőfeszitéseket tettem arra, hogy megismerjem az ott felsorolt festőket, de aztán kigyógyultam ebből. Akkor már inkább a Journal des Arts? Arról legközelebb irok.
Az Artforumban az a jó, hogy mindenki benne van, aki fontos. Persze a fontos fogalma szubjektiv, de alapvetően inkább forditva működik: aki nincs benne, az nem fontos. És persze az igazán nagyok a Gagosiannal kezdve mind benne vannak. Ez is egy mérőszám: Prágában pl. az egyik galériában már előfizettek az újságra, noha nem szerepeltek benne. Nálunk? Hagyjuk. Zéró.
Minden számnak van egy témája, mégha ez a gyakorlatban nem is jelent sokat. A májusinak a divat a témája, össze is hoztak egy rakás olyan képet, ami még véletlenül sem esztétikus, amúgy leginkább nem is a divatról szól, és amúgy is.
Amit a legjobban szeretek az újságban, az a trendfigyelő. Nyilván semmi hasonló nevű rovata nincs az újságnak, de a megjelenő képekből én le szoktam szűrni ezt-azt. Volt idő, amikor mindenki figurativ volt, de úgy, hogy az arc roncsolva legyen, az absztrakt is menő volt, az indusztriális tájak is, és még ezer trendre ebben az újságban figyeltem fel, ha már nem jutok el minden hónapban New York-ba, hogy a saját szememmel figyeljem ki az eseményeket.
És mi a május képzőművészeti trendje? Az elmaszatolt táj, lehet egy homokszinű irodabelső is, vagy egy életlen beton, bármi, csak ne lehessen semmit igazán kivenni rajta. Múló hóbort, hamarosan jönnek majd az épitett hóemberek vagy akármi más, ahogy eddig is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése